Дефіцит йоду може призвести до порушень функції щитоподібної залози

11 Липня 2021, 16:16
Дефіцит йоду може призвести до порушень функції щитоподібної залози 2218
Дефіцит йоду може призвести до порушень функції щитоподібної залози
Раніше найтиповішим проявом йодного дефіциту вважався зоб. 
 
Оскільки підвищена його поширеність обмежувалася певними географічними зонами, такий зоб називали «ендемічним», тобто, властивим певній місцевості. Про це йдеться на сторінці Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб у фейсбуці.
 
Однак дослідження останніх двох-трьох десятиліть показали, що дефіцит йоду поширений набагато ширше, ніж ендемічний зоб. Більш того, навіть невеликий дефіцит йоду в харчуванні може призводити до субклінічних (тобто безсимптомних) порушень функції щитоподібної залози і зниження продукції її гормонів. 
 
Особливо часто ці порушення виникають під час вагітності, коли потреба організму в йоді різко зростає: йодом необхідно ділитися зі зростаючим плодом. Ось тут і виникають проблеми. Навіть при не дуже великому зниженні рівня гормонів щитоподібної залози може порушуватися розвиток мозку у плода. При різкому дефіциті йоду підвищується ризик важких порушень росту і розвитку дитини — кретинізму. 
 
При легшому йододефіциті існує високий ризик мінімальних порушень мозкової діяльності, які можуть, наприклад, проявлятися в помірному зниженні (на 10-15 одиниць) показників інтелектуального розвитку (Intelligent Quotient, IQ) дитини. Зовні це може ніяк не виявлятися, але швидше за все така дитина буде мати проблеми з навчанням.
 
Як визначають, що у людей, проживаючих у певних країнах або регіонах, є дефіцит йоду в харчуванні? Для цього періодично проводяться масові обстеження населення. Найбільш надійним методом оцінки йодного дефіциту є лабораторне визначення йоду в сечі, тому що майже 90% йоду, який надійшов із їжею, виводиться через нирки з сечею. Для виявлення йодного дефіциту беруться усереднені дані (медіана) концентрації йоду в сечі, отримані при обстеженні сотень і тисяч жителів. 
 
За даними обстежень, проведених в Україні за останні роки, в переважній більшості регіонів країни існує природний йодний дефіцит. Це обумовлює необхідність проведення йодної профілактики у всього населення країни.
 
Карта йододефіциту (ЙД) в різних регіонах України:

Читайте також:  В'ялена, копчена, солена риба та різні консерви: причини зараження ботулізмом

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024