Офтальмологиня зі Старовижівщини розповіла, чому від яскравого світла болять очі

11 Липня 2021, 13:30
Офтальмологиня Ольга Маркусь 1170
Офтальмологиня Ольга Маркусь

Ольга Маркусь, яка родом зі Старої Вижівки, а нині працює у Києві, пояснила, чому виникає фотофобія.  

Про це лікарка інформує у соцмережі Facebook.

Чи відчуваєте ви болючість в очах при погляді на світло? Чи освітлення в кімнаті здається занадто яскравим і вам хочеться примружитись? Чи посилює світло біль ще більше, коли у вас болить голова? Якщо так, то у вас фотофобія (світлобоязнь) – дискомфорт або біль в очах через вплив світла (сонячне світло, флуоресцентне світло, екрани телевізора чи комп’ютера або відблиски від снігу). Причому чим яскравіше світло, тим більший дискомфорт. Довжина хвилі або колір світла також важливі. Світло синьо-зеленого спектра найчастіше провокує світлобоязнь.

Фотофобія є одним із симптомів мігрені (важливий для постановки діагнозу). Близько 80-90% людей відчувають світлобоязнь під час нападу мігрені. Багато хто чутливий до світла навіть поза приступами.
Світло та інші зорові подразники можуть і спровокувати напад мігрені – мерехтливі або пульсуючі вогні, відблиски, яскраве світло.
Головний біль напруги, кластерний головний біль, інші тригемінальні автономні цефалгії, новий щоденний стійкий головний біль також можуть супроводжуватися світлобоязню.
Фотофобія є поширеною скаргою при ЧМТ, менінгіті, енцефаліті та субарахноїдальному крововиливі, при захворюваннях ока і навіть при деяких психічних захворюваннях.
Звісно, для лікування світлочутливості потрібно впливати на основну причину.
Жодні ліки не впливають на фотофобію, а от використання окулярів з тонуючими лінзами може мінімізувати дискомфорт від світла.
Людям з мігренню рекомендовані тоновані лінзи FL-41, які можуть використовуватися як допоміжне лікування.
FL-41 захищають від флуоресцентного освітлення, фільтруючи довжини хвиль синьо-зеленого світла.
Є дослідження, які показують, що лінзи FL-41 зменшили частоту нападів мігрені у школярів після 4 міс щоденного носіння (частоту зменшили з 6,2 /міс до 1,6 міс), але не покращили інтенсивність та тривалість нападу.
Тоновані лінзи FL-41 також показали користь при світлобоязні у пацієнтів із доброякісним есенціальним блефароспазмом.
 
Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.
 
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024