Небезпечно ходити босоніж: симптоми хвороби та чим може нашкодити правець

04 Липня 2021, 13:47
Чим може бути небезпечний правець 1520
Чим може бути небезпечний правець
Любите за можливості влітку ходити босими по землі? Чи вам подобається доглядати за власноруч посіяною грядкою? Тоді вам слід знати про правець. 
 
Це захворювання, спричинене спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин. Тому найнебезпечнішим вважається побутовий та сільськогосподарський травматизм, коли є ризик, що в рану чи поріз потрапить бруд. Інфікуватися можна також після укусу тварин. Від людини до людини це захворювання не передається, повідомляє МОЗ. 
 
Обробка рани антисептиками не може знешкодити бактерії.
 
Запам’ятайте симптоми правця:
- стиснуті щелепи
- м'язові спазми, часто в шлунку
- судоми м’язів спини, болісна напруга у всьому тілі
- проблеми з ковтанням
- «Витріщені» очі
- головний біль
- лихоманка та надмірне потовиділення
- зміна артеріального тиску та прискорене серцебиття
- неконтрольоване/мимовільне скорочення мускулатури голосових зв'язок (ларингоспазм)
- ламкість кісток
- ускладнене дихання
 
Симптоми можуть з’явитися як через кілька днів після зараження, так і через 2-3 тижні. При перших симптомах потрібно негайно звернутися до лікаря. Правець — небезпечна хвороба. Без допомоги медиків найімовірніше людина помре. Навіть за умови вчасного виявлення симптомів та лікування ймовірність смерті складає від 10 до 70% залежно від складності випадку, віку хворого і його загального стану здоров’я.
 
Як захистити себе від правця? Єдиний спосіб — вакцинація. Навіть у людей, які перехворіли на правець, імунітет швидко минає і є ймовірність повторного зараження. Тому вакцинуйтеся відповідно до Календаря щеплень (https://bit.ly/2UTehoo). Діти отримують перші чотири дози вакцини у 2, 4, 6 та 18 місяців, а потім в 6 та 16 років.
Дорослим необхідно ревакцинуватися кожні 10 років. Такий інтервал у дорослому віці зумовлений тим, що імунітет проти цієї недуги зберігається близько 10 років.
 
Вакцинація і для дітей, і для дорослих є безоплатною.
 
Якщо ви чи ваша дитина не вакцинувалися від правця раніше або невідомо, вакциновані чи ні, варто негайно отримати необхідний захист від хвороби. Зверніться до свого педіатра, терапевта чи сімейного лікаря і він детально вас проконсультує.
 
Вакцинуйтеся! Захистіть себе та своїх рідних.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024