Як отримати другу дозу вакцини від COVID-19: найпопулярніші запитання і відповіді

04 Липня 2021, 12:21
Як отримати 2-гу дозу вакцини від COVID-19: найпопулярніші запитання і відповіді 789
Як отримати 2-гу дозу вакцини від COVID-19: найпопулярніші запитання і відповіді

На сайті Закарпатської ОДА розповіли про те, як отримати другу дозу вакцини. 

Для вакцинації другою дозою вас запросять телефонним дзвінком за контактом, який ви залишили після першого щеплення.

Люди, які вакцинувались в масових центрах вакцинації, отримають другу дозу в тих самих центрах.

Якщо ж на вакцинацію вас записував роботодавець, він організовує і друге щеплення.

Усі, хто отримав першу дозу вакцини, гарантовано отримають другу дозу. Це стосується всіх вакцин, які використовуються в Україні.

Також другу дозу вакцини гарантовано отримають люди, які вакцинувались залишковими дозами, зокрема громадські діячі.

Записи про щеплення зберігаються на рівні центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я та з дозволу пацієнта доступні відповідним медичним працівникам. Тому, якщо є запис про перше щеплення, вас мають записати на друге через відповідний проміжок часу.

Якщо вам відмовили у щепленні, звертайтесь до контакт-центру МОЗ за тел. 0 800 60 1219.

Як діяти у випадках, якщо Вас не записали на отримання другої дози вакцини під час першого щеплення/або не запрошують телефонним дзвінком для введення другої дози вакцини, то ближче до дати другого щеплення можна звернутись:

- якщо вас вакцинували в пункті щеплення - до того самого пункту щеплення або ж, у випадку зміни локації, до найближчого. Також можна звернутись до сімейного лікаря.

- якщо вакцинували в центрі вакцинації - до того самого центру вакцинації, або у випадку зміни локації, до найближчого.

- якщо вас вакцинували організовано мобільними бригадами - до роботодавця.

У випадку зміни місця роботи ви можете:

- звернутись до колишнього роботодавця та вакцинуватись разом із попереднім колективно;

- вакцинуватись з іншим колективом, який має отримувати другу дозу (за умови, що перша доза вакцини та ж, що у цього колективу) AstraZeneca, Pfizer-BioNTech (Comirnaty), Sinovac (CoronaVac).

Якщо людина не може вакцинуватись з попереднім колективом та знайти інший, їй потрібно звернутися до контакт-центру МОЗ.

У випадку, якщо в області змінився регіональний координатор, а роботодавець немає його контакту, йому потрібно звернутись до департаменту охорони здоров’я обласної держадміністрації.

Такий же алгоритм дій для осіб, які пропустили отримання другої дози вакцини разом зі своїм колективом, та у випадку, якщо у колективі не набирається більша кількість для виїзду мобільної бригади.

Що робити та як підтвердити отримання першої дози вакцини, якщо інформації про вакцинацію людини від COVID-19 немає в електронній системі охорони здоров’я?

У випадку якщо є паперова довідка про введення першої дози вакцини, слід звернутись до сімейного лікаря або ж у медичний заклад, де проводилась вакцинація.

Якщо довідки немає, варто зателефонувати в контакт-центр медичної інформаційної системи, через яку вносились дані, чи залишати звернення в контакт-центрі МОЗ.

Що робити, якщо дані в електронну систему охорони здоров’я внесли з помилкою? Чи отримає особа у такому випадку свідоцтво про вакцинацію? 

Попросити медичного працівника, який буде вводити другу дозу вакцини, виправити помилку, яку допустили у внесенні інформації під час введення першої дози.

Звернутись до сімейного лікаря та виправити її помилку в електронній системі. Після - отримати свідоцтво.

Якщо в час, коли потрібно вводити другу дозу вакцини, особа потрапила в лікарню або СІЗО, її можуть вакцинувати там за умови, що немає протипоказань, а вакцинація проводиться тією ж вакциною, що і перша доза.

Чи можна отримати другу дозу раніше зазначеного для кожної вакцини інтервалу? 

Бажано зробити щеплення другою дозою вакцини Comirnaty/Pfizer через 21-28 днів, вакциною CoronaVac/Sinovac через 28 днів, AstraZeneca (Covishield/SKBio) через 12 тижнів  після отримання першої дози.

Якщо вакцинуватися другою дозою в зазначену дату не вдалося, то слід зробити це за першої нагоди. На цей момент не визначений кінцевий найпізніший термін введення другої дози вакцини проти COVID-19.

При виникненні непереборних обставин введення другої дози, можна зробити на 7 днів раніше зазначеного інтервалу для вакцин CoronaVac/Sinovac та AstraZeneca (Covishield/SKBio). Для вакцини Comirnaty/Pfizer відразу зазначено «вікно», в межах якого можна зробити щеплення, – в період між 21-им та 28-им днем після введення першої дози.

Друга доза вакцини проти COVID-19, введена раніше або пізніше рекомендованого інтервалу, зараховується без необхідності її повторного введення або вакцинації спочатку.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024