Як уникнути зневоднення організму

29 Червня 2021, 12:21
Як уникнути зневоднення організму 1497
Як уникнути зневоднення організму

З настанням  теплих  місяців  людей  турбує питання як легше перенести  негативні  наслідки  спекотної погоди та запобігти зневодненню організму. 

Адже вода забезпечує нормальний перебіг безлічі процесів обміну речовин: підтримує нормальну температуру тіла, виводить з сечею кінцеві продукти обміну речовин, токсини. Нормальний обмін речовин порушується вже при втраті тілом 1% води. Зневоднення організму – це тяжкий хворобливий стан організму, що виникає внаслідок браку рідини, необхідної для звичайної життєдіяльності  усіх систем і органів, йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб.  

Причиною зневоднення може бути підвищене потовиділення при високій температурі тіла або навколишнього середовища, надмірних фізичних навантаженнях, обмеженням споживання рідини; деякими захворюваннями, що супроводжуються збільшенням кількості сечі (діабет); харчові отруєння, які супроводжуються діареєю, блювотою; вживанням в їжу продуктів, які посилено виводять воду (чай, кава, алкоголь), прийомом деяких ліків (діуретики, нейролептики, антигіпертензивні і антигістамінні препарати);тепловий або сонячний удар; опіки.

                    Профілактика зневоднення

Краще провести профілактику вказаного захворювання, ніж його потім лікувати. Вживання достатньої кількості води допомагає уникнути зневоднення – ця проста істина відома усім. Яка кількість води вважається достатньою, коли і як її пити–  потрібно дотримуватись таких рекомендацій:          

- пити чисту та свіжу воду необхідно протягом усього часу, коли людина не спить, не опираючись на рівень активності та самопочуття;

- щоденно необхідно пити 2 – 3 літри негазованої чистої води невеликими порціями. Це правило особливо важливе для людей похилого віку, оскільки з віком відчуття спраги притупляється. Кава, чай, бульйон, тощо в цю кількість не входять. Норма споживання води залежить від ваги: ​​чим більша вага тіла, тим більшої кількості рідини потребує організм;

- у спекотний день маленька дитина повинна випивати не менше чашки води (150 мл) кожні 30 хвилин;

- в будь-яких гострих станах, особливо з підвищеним рівнем температури тіла, рідину потрібно вживати значно більше – в 1,5, а то й 2 рази;

- під час інтенсивних фізичних навантаженнь дорослий повинен випивати не менше літри води за годину;

- не слід пити воду під час прийому їжі або відразу після. Це може перешкодити травленню. Краще випити трохи теплої води за 20 – 30 хвилин, щоб стимулювати виділення травних соків. Під час вживання їжі допускається незначна кількість напоїв (води, соків)

Потрібно відмовитись від вживання у жарку погоду кави, напоїв, що містять кофеїн чи алкоголь, гострих страв, від використання декоративної косметики, носіння синтетичного одягу, що облягає.

Головна мета при лікуванні – це максимальне забезпечення рідиною постраждалої людини, і в такому випадку необхідно дотримуватися деяких медичних рекомендацій:

  - пити малими ковтками;

  - можна спробувати стружку з льоду чи заморозити сік;

  - пити бажано з трубочки.

Якщо ж хворій людині не вдалося поповнити кількість води в домашніх умовах, то лікування вже назначають кваліфіковані медпрацівники в умовах стаціонару для відновлення правильного об’єму крові та інших рідин організму.

Читайте також:  Фізична активність у спеку може нашкодити організму

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024