Ковельські медики провели унікальну операцію на серці

27 Червня 2021, 13:24
Ковельські медики провели унікальну операцію на серці 965
Ковельські медики провели унікальну операцію на серці

Вперше на Волині у центральній районній лікарні Ковельського МТМО провели унікальні складні операції двом пацієнтам, які проходили лікування у кардіохірургічному центрі. 

Ковельська лікарня стала третьою в Україні (після Києва та Одеси), де за три дні виконано ендоваскулярну оклюзію вушка лівого передсердя. Такі інноваційні операції до цього часу не проводились в країні. Це стало можливим завдяки співпраці з клінікою Kardiologie Klinikum Herford (Німеччина), повідомляють на сторінці медустанови у фейсбуці. 

Команда лікарів Ковельського МТМО у складі судинного хірурга Олександра Голуба, анестезіолога Андрія Гуски, кардіологині ЧС-ЕХО-КГ Ольги Танської та медичної сестри Тетяни Куничик спільно з проктором Криштофом Пуйдаком прооперувала хворих з вадами серця. 

Пацієнтам імплантували спеціальний пристрій — оклюдер останнього покоління UltraSept LAA виробництва CARDIA (USA).

Оклюзія вушка лівого передсердя дозволяє запобігти ризику інсульту та позбутися головної причини утворення тромбів у пацієнтів з фібриляцією передсердь (аритмією). 

Перший, 57-річний пацієнт з постійною формою миготливої аритмії, переніс три інсульти. Оклюзія вушка лівого передсердя була єдиним шансом на порятунок його життя. Відтепер пацієнту нема потреби довічно приймати антикоагулянти (кроворозріджувальні препарати). 

Другий пацієнт, якому 42 роки, з постійною формою миготливої аритмії, перебуває у Ковельському МТМО в листі очікування на трансплантацію серця. 

Як розповіла кардіологиня Ольга Танська, пацієнт вів досить активний спосіб життя, адже був професійним спортсменом. Через аритмію останніх п’ять років він отримує максимальну медикаментозну терапію. Аби відмовитися від антикоагулянтів та у майбутньому уникнути інсультів, вирішили зробити операцію із закриття вушка лівого передсердя. Таким чином пацієнт зможе жити без трансплантації зі своїм власним серцем та повернутися звичного способу життя. 

Обидві операції пройшли успішно. Вони проводилися за допомогою ангіографа (із застосуванням рентгенологічного обладнання) через прокол у судині на нозі і не потребували хірургічних розрізів. 

Читайте також:   Луцьку презентували профіль громадського здоров’я

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024