У Луцьку презентували профіль громадського здоров’я

24 Червня 2021, 16:45
У Луцьку презентували профіль громадського здоров’я 1565
У Луцьку презентували профіль громадського здоров’я

Презентація профілю громадського здоров’я Волинської області відбулася 24 червня у Волинській обласній державній адміністрації.  

Про це журналістів видання Район.Медицина повідомили організатори  заходу. 

Профіль представив т.в.о. директора КП «Волинський обласний центр громадського здоров'я» Сергій Новосад під час пресконференції в ОДА.

Профіль громадського здоров’я – це система показників здоров’я населення регіону за певний період. Завдяки профілям можливо системно аналізувати стан здоров’я населення певного регіону (області) з врахуванням демографічних показників, факторів ризику для здоров’я, екології регіону, захворюваності дітей та дорослих, матеріального стану та рівня освіти населення. 

Аналіз відповідних показників дає можливість сформувати подальшу стратегію регіональної політики  з врахуванням даних про здоров’я населення та факторів ризику в регіоні. Подальше формування регіональної політики таким чином дає можливість  збільшити тривалість та поліпшити якість життя людей на певній території.

Фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ України проаналізували дані показників захворюваності та факторів, які впливають на здоров’я населення за 2019 та 2020-й роки, зокрема, і у Волинській області.

Які загальні тенденції відзначаються у Волинській області?

У Волинській області відзначаються як негативні щодо загальнонаціональних, так  і позитивні значення показників здоров’я населення. Серед неінфекційних захворювань в області найвищим є показник рівня передчасної смертності населення віком 30 - 70 років від цукрового діабету  —  9,5 на 100 тисяч населення, що значно перевищує загальнонаціональний показник. Значно вищий від загальнонаціонального також показник смертності від хвороб травлення у цій віковій категорії.

Показники захворюваності на інфекційні недуги є одними із найбільш позитивних в країні. Зокрема, втричі нижчим за загальнонаціональний є показник захворюваності на ВІЛ-інфекцію, вдвічі нижчим – показник захворюваності на поєднану інфекцію ВІЛ/туберкульоз, майже вдвічі нижчою — частка осіб із вперше встановленим діагнозом ВІЛ у віці 15-24 роки. Однак дещо вищою, ніж загалом в Україні є смертність населення від туберкульозу, а також статистично вищою, ніж в цілому по Україні, є захворюваність на гепатит С.  

Щодо зовнішніх причин смертності (травми, падіння з висоти, суїциди й т.д.), то Волинська область посідає 2 місце в країні (поступаючись лише Запорізькій області) за смертністю населення від випадкових падінь. Вищим від загальнонаціонального є і показник загибелі в ДТП.

Куріння як фактор ризику для здоров’я характеризується негативною тенденцією. Зокрема 6,4% опитаних віком від 12 років повідомили, що викурюють більше 20 цигарок на добу. Загальнонаціональне значення для цього показника – 3,0%.

Рівень природного приросту населення на Волині – від’ємний, однак вищий за загальнонаціональний. Демографічна ситуація на Волині погіршується з 2015-го року, адже це був останній рік, коли народжуваність переважала смертність.

Один із найкращих показників в Україні Волинська область демонструє щодо материнської смертності: за 2019-й рік не зафіксовано жодної материнської смерті. Однак вищим за загальнонаціональний  є рівень дитячої смертності до 5 років.

Позитивним у Волинській області є рівень імунізації, зокрема рівень охоплення щепленнями проти гепатиту В до 1 року — 91,9%, що перевищує загальнонаціональне значення.

Рівень доходів населення Волині є доволі позитивним у порівнянні із загальним показником: частка домогосподарств, які за оцінкою добробуту  відносять себе до «середнього класу» становить 55,2% за загальнонаціонального значення 33,6%.  Майже 86% волинян уклали декларації з сімейним лікарем (загалом в Україні – близько 74%).

522 людини в області померли від ускладнень, спричинених COVID-19. 

Читайте також:  На Волині ліквідують центр громадського здоров'я

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024