Захворюваність керованими інфекціями у Волинській області знизилась та відповідає загальнодержавній тенденції

19 Червня 2021, 17:59
На Волині захворюваність керованими інфекціями знизилась та відповідає загальнодержавній тенденції На Волині захворюваність керованими інфекціями знизилась та відповідає загальнодержавній тенденції 1037
На Волині захворюваність керованими інфекціями знизилась та відповідає загальнодержавній тенденції

Стан забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення області та діяльність органів виконавчої влади, підприємств, установ щодо стабілізації епідемічної ситуації з керованих інфекцій обговорили під час позачергового засідання Волинської регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій 18 червня 2021 року.

Про це повідомляє Управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації.

Під час засідання, яке відбулося за участю голова облдержадміністрації Юрія Погуляйка та його заступника Олександра Троханенка, головний державний санітарний лікар області Наталія Янко поінформувала присутніх про епідемічну ситуацію, пов’язану з настанням літнього періоду.

Зокрема, як повідомила Наталія Янко, аналіз  інфекційної захворюваності у Волинській  області свідчить про нестійку епідемічну ситуацію. За 5 місяців 2021року на інфекційні хвороби захворіло понад 122 тисяч  волинян (рівень захворюваності  вище  рівня минулого року на 12%), проте, без гострих респіраторних інфекцій спостерігається зниження  захворюваності на  49%.

«Це відбувається завдяки введенням  карантину на території всієї країни у зв’язку з  надзвичайною ситуацією міжнародного значення – виникненням пандемії COVID-19 та проведенню широких протиепідемічних заходів», –  зазначила Наталія Янко.

Разом з тим, з настанням літнього періоду збільшується ризик виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій. Нестійкою залишається ситуація щодо захворюваності інфекційними гастроентероколітами, ротавірусним ентеритом, сальмонельозом та вірусним гепатитом А. Наразі інтенсивні показники захворюваності в області не перевищують середньодержавних. У 2021 році спалахів гострих кишкових інфекцій в області не зафіксовано.

Слід зазначити, що в області існує активнодіючий природній осередок кліщового вірусного енцефаліту в Ратнівському районі. Напружена ситуація, за словами головного державного санітарного лікаря області, щодо лаймбореліозу (хвороби Лайма) – за останні три роки виявлено 108 випадків цієї хвороби. Загалом хвороба Лайма реєструється уже в усіх районах та містах області.  При дослідженні кліщів, знятих з людей, збудник (борелія) виявлено майже у 40% кліщів. 

Загалом захворюваність керованими інфекціями у Волинській області, в умовах пандемії COVID-19, знизилась та відповідає загальнодержавній тенденції.

Пріоритетної уваги заслуговують питання профілактики інфекційних хвороб, котрим можна запобігти щепленнями.

«Слід пам’ятати, що карантинні обмеження не скасовують профілактичні щеплення. Адже переривання планової вакцинації, навіть на короткий період, підвищує ймовірність ускладнень з вказаних  інфекційних захворювань», – наголосила Наталя Янко

На переконання начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Богдана Лозинського, забезпечення стабільної санітарно-епідеміологічної ситуації в літній період є запорукою здоров’я та безпеки, а також належного оздоровлення і відпочинку населення.

«На особливому контролі Держпродспоживслужби перебувають дитячі заклади оздоровлення та відпочинку. Працівниками установи проведені обстеження 4 позаміських оздоровчих закладів та 31 пришкільного табору з денним перебуванням щодо дотримання протиепідемічних заходів», – зазначає Богдан Лозинський.

Окрема увага в області приділяється реалізації реформи шкільного харчування. Відтак, з метою недопущення надходження до закладів освіти та використання в раціоні дітей небезпечних та неякісних харчових продуктів і продовольчої сировини, в області тривають перевірки постачальників харчових продуктів та надавачів послуг з організації харчування.

Також з метою підготовки місць масового відпочинку населення на водних об’єктах до початком купального сезону Головним управлінням Держпродспоживслужби у Волинській області підготовлені та надіслані територіальним громадам області вимоги щодо дотримання у належному санітарному стан пляжів та зон рекреації.

«Необхідність дотримуватись протиепідемічних заходів та визначених обмежень існує і надалі для збереження базового рівня епідемічної небезпеки та недопущення погіршення ситуації в області», – наголошує голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко.

Читайте також: На Рівненщині до лікарні госпіталізували чоловіка з опіками кінцівок

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
17.04.2024