Що робити, якщо вкусила вулична тварина: поради медиків

13 Червня 2021, 12:34
Фото ілюстративне 1137
Фото ілюстративне
Вуличні тварини можуть переносити сказ та правець. Якщо вас вкусила чи подряпала безпритульна тварина, не можна це ігнорувати.
Про це повідомляє НСЗУ для пацієнта.
Навіть якщо рана видається незначною, а укус був не до крові, слина зараженої тварини могла потрапити на подряпини, а це - пряма загроза заразитися. Тому краще проконсультуватись зі своїм сімейним лікарем чи звернутись до найближчого травмпункту. Лікар визначить, чи потрібне щеплення і які подальші дії.
Алгоритм дій при укусу чи подряпині вуличної тварини такий:
— Ретельно кілька хвилин промийте рану чистою водою з милом, краще господарським. Обробити треба також ті ділянки шкіри, на які могла потрапити слина тварини.
— Нанесіть антисептик — але не перекис водню, він не допоможе. Закрийте рану чи подряпину чистою пов’язкою.
— Місцеве оброблення рани не виключає інфікування. Тож зверніться по медичну допомогу до найближчого травмпункту, аби рану належним чином обробили й вирішили ваші подальші дії. Пам’ятайте, що ви можете звернутися у той травмпункт, який є найближчим до вас. Адже місце реєстрації та проживання не має значення.
— Поки чекаєте, затискайте поранення чистою сухою тканиною.
— Черговий лікар травмпункту огляне пацієнта та при потребі призначить курс антирабічної вакцини. Вакцина проти сказу запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків. Головне почати курс лікування не пізніше 14-го дня з моменту укусу.
Вакцину від сказу купують за гроші державного бюджету, тому щеплення безоплатне. Його мають зробити у травмпункті.
— Якщо є можливість, відвезіть тварину, яка вас вкусила, до ветеринарної служби. Якщо там підтвердять, що тварина здорова, курс щеплень можна буде не починати або перервати.
— Щодо правця, який теж можуть переносити вуличні тварини, щеплення від нього входить у Національний календар і безоплатне для пацієнтів. Ревакцинацію потрібно робити кожні 10 років. Щеплення можна отримати у лікаря, з яким уклали декларацію.
Пам’ятайте, що незнайомі тварини можуть поводитися непередбачувано, тому не наближайтеся до них і навчайте цього своїх дітей, це знизить ризик неприємностей.
Читайте також: 
Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024