Які зміни відбулися у маршруті пацієнтів з коронавірусом: пояснення Нацслужби здоров'я

05 Червня 2021, 17:45
862

Кількість пацієнтів з підтвердженим коронавірусом в Україні наразі зменшується. Зменшується також і кількість людей, які потребують стаціонарної допомоги.

У протидії COVID-19 зараз є два важливі завдання. Це вакцинація населення і формування оптимальної мережі ковідних лікарень, які відповідатимуть поточним потребам. Про це повідомляють в НСЗУ.

Щодо вакцинації, Національна служба здоров’я України оплачує роботу команд, які роблять щеплення. Вакцину пацієнт отримує безоплатно. Її закуповують централізовано.

Відсутність декларації з лікарем не є підставою для того, щоб людині відмовили у вакцинації від COVID-19. Щоби зробити щеплення, необхідно записатись у найближчому пункті щеплення. Знайти перелік пунктів щеплень можна на сайті vaccination.covid19.gov.ua. Або зателефонувати на гарячу лінію МОЗ.

Для повної імунізації від COVID-19 вакцинами, які зараз є доступними в Україні, потрібні дві дози. Якщо пацієнта одразу не записали на другу дозу, тоді ближче до дати другого щеплення слід звернутись до реєстратури пункту вакцинації, де проводилось щеплення. Або до будь-якого іншого робочого пункту та самостійно записатись.

Друге актуальне завдання на сьогодні - оновити мережу лікарень, які госпіталізовують пацієнтів з коронавірусом. І посилити її спроможність. Щоби пацієнти гарантовано потрапляли у медзаклади, які дійсно можуть надати ефективну допомогу.

З кожним днем кількість виписаних пацієнтів більша, ніж кількість госпіталізованих. На кінець травня у закладах, визначених для лікування коронавірусу, перебували менше ніж 20 тис. пацієнтів. Тоді як загалом під ковід виділено понад 71 тис. ліжок.

Щоб ефективно використовувати ресурси - і кадрові, і фінансові - мережу лікарень, які госпіталізовують пацієнтів з коронавірусом, переглянули. І виключити з переліку заклади, у яких зафіксована висока госпітальна смертність. А також ті, звідки дуже часто переводять пацієнтів з коронавірусом через відсутність необхідного обладнання. Таких закладів понад 120.

Також зі списку так званих “ковідних” лікарень виключили потужні обласні багатопрофільні лікарні, які забезпечують медичну допомогу у невідкладних станах, а також при пріоритетних станах. Адже пацієнти з іншими захворюваннями мають мати доступ до потрібної медичної допомоги.

Також з переліку “ковідних” лікарень виключили монопрофільні заклади. Йдеться про а кардіологічні центри, онкологічні, психіатричні та наркологічні диспансери. А також - лікарні, в яких надається допомога пацієнтам у станах, що потребують неперервного лікування. Це онкологічні захворювання, хронічні хвороби нирок, розлади психіки та поведінки тощо.

Оновлення мережі не вплине на пацієнтів, які зараз перебувають у стаціонарі та долають COVID. Якщо лікарня перестає надавати стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19, хворих мають долікувати. Якщо йдеться про нетривалий період. Або перевести пацієнтів до іншої лікарні, яка входить у відповідний перелік для госпіталізації. Національна служба здоров'я України оплачує лікування всіх випадків COVID-19 у стаціонарах лікарень, які мають відповідний договір. Тож жоден пацієнт не має бути виписаний зі стаціонару до завершення лікування.

Якщо заклад не входить у перелік так званої ковідної мережі, але пролікував пацієнта з коронавірусом, Національна служба здоров’я заплатить за це за терапевтичним пакетом. Проте госпіталізація у непрофільні заклади — це порушення маршруту пацієнта, за який відповідає місцева влада. А також це наражає пацієнтів і лікарів на небезпеку інфікування.

Тож місцева влада має подбати про те, щоби розробити в регіоні нові актуальні маршрути пацієнтів. Національна служба здоров’я готова допомогти представникам місцевої влади в налагодженні нових маршрутів та надати необхідні для цього дані та експертизу.

Якщо пацієнта примусово виписують із ковідного відділення, хоча він ще не одужав, радимо звертатися до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Або на гарячу лінію Міністерства охорони здоров’я.

Читайте також: Україна з вересня переходить на е-лікарняні 

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024