Нові пакети послуг у Програмі медгарантій-2021: що отримає пацієнт

30 Травня 2021, 14:42
1052

За новою програмою медичних гарантій, яка почала діяти з 1 квітня 2021 року, Національна служба здоров’я України уклала договори із понад 3 тисячами медзакладів. 

Це комунальні заклади охорони здоров’я по всій країні, які надають первинну, екстрену та спеціалізовану медичну допомогу. А також — приватні медичні заклади, які готові надавати послуги пацієнтам за бюджетні кошти, йдеться на сайті НСЗУ. 

У переважній більшості регіонів заклади подали пропозиції та підписали договір на всі пакети медичних послуг. Кількість закладів, які уклали договір із Національною службою здоров’я у цьому році зросла.

Первинну медичну допомогу за договором з НСЗУ надаватимуть 1 848  медзакладів. Це на 150 більше, ніж минулого року. Серед закладів - 193 приватних та 477 лікарів-ФОП. Пацієнту, який обрав свого лікаря у приватному закладі, доступний весь перелік послуг первинної медичної допомоги. І ці послуги він отримає безоплатно. Найбільше приватних надавачів первинної медичної допомоги та лікарів-ФОП у Одеській області - 62, Дніпропетровській - 60 та Львівській - 52. 

Щодо спеціалізованої медичної допомоги, договір з НСЗУ підписали 1886 закладів. Це на 200 більше, ніж минулого року.

Найбільше спеціалізованих медзакладів, що працюють за Програмою медичних гарантій, у Дніпропетровській області - 167, Харківській — 140 та Донецькій — 102.

У цьому році також зросла кількість спеціалізованих приватних медзакладів, які надаватимуть допомогу пацієнтам безоплатно. Договори із НСЗУ  підписали 83 приватних заклади та 16 лікарів-ФОП. Це на 30 більше, ніж торік. Це свідчить про те, що затверджені урядом тарифи є привабливими для приватних закладів і вписуються у їхню бізнес-модель. 

Найбільше договорів приватні заклади уклали на надання пріоритетних амбулаторних послуг з раннього виявлення онкології — мамографії, гістероскопії, гастроскопії, колоноскопії, цистоскопії та бронхоскопії. Серед нових напрямів у цьогорічній програмі медгарантій  — «Ведення вагітності в амбулаторних умовах». Жінки можуть обирати, у кого та де спостерігати вагітність. При цьому місце проживання чи реєстрації не має значення. Все, що потрібно для того, щоб спостерігати вагітність, є у пакеті «Ведення вагітності в амбулаторних умовах». Тобто консультації, аналізи, обстеження, в тому числі пренатальний скринінг, будуть безплатними для вагітної у закладах, які мають договір на цей пакет.

Важливий акцент у Програмі медичних гарантій цього року — наближення допомоги до пацієнта. Тож ми запровадили спеціальний пакет — «Супровід та лікування та  дорослих та дітей з туберкульозом на первинному рівні медичної допомоги».

Серед нових пакетів у 2021 році — лікування пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями. Цю медичну допомогу виділили в окремий напрям, адже пацієнти з цими діагнозами потребують тривалої та дороговартісної медичної допомоги. І трансформація системи охорони здоров’я, яка зараз відбувається, покликана знизити катастрофічні витрати на лікування, які несуть пацієнти з онкологією зі своєї кишені.

Перелік закладів, які надають ту чи іншу медичну допомогу за договором з НСЗУ, можна знайти на офіційному сайті Національної служби здоров’я у розділі «Е-дані» на дашборді «Укладені договори про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій». 

Читайте також:  У 2021 році зросла кількість закладів, що уклали договори з Нацслужбою здоров’я

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024