Волинські депутати не задоволені роботою головного медика краю

28 Травня 2021, 09:52
Роман Рудоквас 1596
Роман Рудоквас

Депутати Волинської обласної ради висловили незадоволення роботою т.в.о. начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА Романа Рудокваса.

Під час сесійного засідання, яке відбулося 27 травня, на розгляд депутатського корпусу винесли проєкт рішення «Про звіт т. в. о. начальника управління охорони здоров’я Волинської обласної державної адміністрації Рудокваса Р. В. щодо виконання у 2020 році Програми фінансової підтримки та розвитку обласних комунальних підприємств та закладів охорони здоров’я Волинської обласної ради на 2020-2022 роки», йдеться на сайті ради.

Роман Рудоквас звітує: впровадження підтримки та розвитку комунальних підприємств викликане покращенням обслуговування населення. Згідно з програмою здійснюють фінансування закладів, які уклали договори з Національною службою здоров’я України.

«Обсяг фінансування на 2020 рік становив 372 млн грн. З обласного бюджету було виділено 115 млн 600 тис грн», — зазначає Роман Рудоквас.  

Під час обговорення звіту депутат Юрій Ройко цікавився обслуговування пацієнтів, які потребують лікування психоневрологічних розладів та заходами, які планує зробити управління охорони здоров’я на виконання розпорядження Кабміну щодо реформування охорони психічного здоров’я. Зокрема, зазначив, що в умовах складного бюджету з ОДА надійшов лист про виділення додаткових коштів у розмірі майже 49 млн грн на підтримку функціонування обласних закладів охорони здоров’я.

«Тож хотілося б дізнатися про те, чи є в управління план заходів щодо оптимізації штатів, наповнення спецфондів, введення платних послуг, контролю видатків на спожиті енергоносії в закладах охорони здоров’я», - зазначив Юрій Ройко.

Та додає: в обласній психіатричній лікарні перебуває 500 пацієнтів, з них – 150 людей лікуються, а решта перебуває на утриманні, що не фінансується з НСЗУ. В новій концепції, прийнятій в Україні, для постійного проживання людей, які потребують догляду та утримання мають створюватися заклади на місцевому рівні. Тож Юрій Ройко цікавиться що зроблено або планується управлінням щодо цих питань.

«Є заклади, в яких нема пакетів НСЗУ, тому ми розробили заходи зі скорочення працівників та скорочення ставок, які перебувають незаповнені, - зазначає Роман Рудоквас. – Щодо другого питання: ми опрацьовуємо, але ще не можу вам сказати все повністю планування, яке може получитись, бо це нагальне питання, яке виникло зараз»,

Голова обласної ради Григорій Недопад зазначив, що підняти Юрієм Ройком питання виникли уже давно, адже після децентралізації багато громад перебрали на себе фінансування та відповідальність.

«Тому всі нововведення, щодо заповнення психіатричних закладів має бути переглянуті, — зазначив Григорій Недопад. – Маю надію, що до наступної сесії ви маєте підготувати план дій та проговорити з керівниками медичних закладів про відділення певних приміщень для розміщення хворих з психічними проблемами.

Валентина Черниш запитала в Романа Рудокваса щодо інформації про позбавлення так званих ковідних пакетів Волинської обласної лікарні та Луцької міської лікарні.

«Це було попереднє бачення МОЗу. Ми довели, що обласна і міська лікарня має право на життя і на другу ланку», — зазначив Роман Рудоквас.

Андрій Бокоч запитав про бачення управління майбутньої роботи лікарні в селищі Іваничі та кількості  фельдшерсько-акушерських пунктів в Володимир-Волинському районі, мовляв, чи потрібні вони.

«Всі лікарні потрібно зберігати максимально. Наскільки це можливо», — сказав Роман Рудоквас.

Ярослав Матвійчук зазначив, що Волинь об’єднана в єдиний госпітальний округ, проте невідомо ні про стратегію ні план розвитку цього округу. Натомість Роман Рудоквас зазначив що плану немає, але над цим працюють

Людмила Кирда цікавилася чи отримає Маневицька лікарня статус опорного закладу.

«Маневицька лікарня дуже потужна і я буду підтримувати ваше звернення до МОЗ і під час його розгляду на госпітальній раді», - переконував т.в.о. начальника управління.

В результаті обговорення, депутати обласної ради не підтримали звіт т.в.о. начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА Романа Рудокваса. «За» проголосували лише 18 депутатів.

Читайте також:  Оголосили конкурс на посаду голови Національної служби здоров’я України

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024