Опіоїдні анальгетики: хто виписує рецепт та за яких умов

22 Травня 2021, 15:15
2649

Хронічний біль, який часто супроводжує тяжкі невиліковні захворювання, завдає невимовних страждань. Його неможливо усунути звичайним знеболювальним, допомагають лише спеціальні препарати – опіоїдні анальгетики. При правильному призначенні вони здатні покращити якість та тривалість життя пацієнта, який отримує паліативну медичну допомогу.

В НСЗУ для пацієнта розповіли, хто виписує рецепт на опіоїдні анальгетики та за яких умов.

Призначити та виписати рецепт на опіоїдні анальгетики може не тільки вузький фахівець, наприклад, онколог, а й сімейний лікар, в тому числі лікар-ФОП.

Рецепти виписуються пацієнту за наявності відповідних показань з обов’язковим записом про призначення таких лікарських засобів в історію хвороби та медичну карту.

Лікар виписує рецепт на наркотичні (психотропні) лікарські засоби в чистому вигляді або в суміші з індиферентними речовинами (тобто такими, які є допоміжними та не несуть терапевтичного ефекту) на спеціальному рецептурному бланку форми №3 (ф-3). Такий бланк виготовляється на папері рожевого кольору розміром 75 × 120 мм.

Рецепт ф-3 дійсний протягом 10 днів з дня виписування. Хворим із затяжними й хронічними захворюваннями лікар може виписати рецепт, розрахований на 10-денний курс лікування, а при наданні паліативної допомоги – у кількості, передбаченій для 15-денного курсу лікування (з поміткою «Хронічно хворому»).

На одне найменування лікарського засобу виписується один рецепт. Правила виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення затверджено наказом МОЗ №360.

Опіоїдні анальгетики можуть відпускатися на пільгових умовах, безоплатно чи з доплатою. Якщо пацієнт отримує наркотичні препарати на пільгових умовах, то лікар дублює рецепт ще й на рецепті форми №1 (ф-1). Безоплатно або на пільгових умовах отримати опіоїдні анальгетики можуть пацієнти, згадані в Постанові №1303.

Читайте також: Чи потрібно платити за анестезію: роз’яснення Нацслужби здоров'я

Паліативна допомога у новій Програмі медичних гарантій: перелік безоплатних послуг

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024