У Луцькій міській лікарні збільшили кількість тромболізисів

20 Травня 2021, 16:08
2215

Тромболізис, процес розчинення тромбу під впливом введеного в кров’яну систему ферменту, проводять у відділенні неврології Луцької міської клінічної лікарні з 2009 року.

Протягом останніх 4 місяців значно збільшилася кількість проведених тромболізисів, що складає 11.8% від усіх пацієнтів з ішемічним інсультом пролікованих у нас, повідомляють на сторінці медичного закладу у фейсбуці. 

Також лікарі відділення неврології разом із судинним нейрохірургом Євгеном Вольгою використовують методику «бріджинг» при ішемічних інсультах (тромболізис + механічна тромбекстракція). Така методика дозволяє рятувати життя та зменшувати ризик інвалідизації у пацієнтів з інсультом, зумовленим оклюзією великих судин.

«Такими досягненнями можуть похвалитись не багато клінік в Україні. Тішимось, що завдяки медичній реформі у рази збільшилось безплатне забезпечення пацієнтів препаратом Актилізе, що розчиняє тромби. І це дозволяє лікарям ефективно працювати», – розповіла лікарка-невропатологиня відділення неврології Наталія Ящук.

Лікарі відділення неврології постійно підвищують свій професійний рівень. Нещодавно взяли участь у науково-практичному заході «Платформа молодого спеціаліста» під егідою ГО «Українське товариство інсультної медицини», який відбувся у Львові. Завідувачка відділення неврології Ольга Білецька поділилась практичним досвідом лікування пацієнтів з ішемічним інсультом у «терапевтичному вікні», успіхами у роботі відділення і цікавими клінічними ситуаціями з неврологами Рівненької, Львівської та Івано-Франківської областей.

Лікарі-невропатологи попереджають, що при появі симптомів, характерних для інсульту: порушення мови, слабість в кінцівках та затерпання в них, запаморочення, порушення зору потрібно негайно викликати швидку допомогу.

До її приїзду необхідно встановити точний час виникнення симптомів, зібрати ліки, якими користується пацієнт, а також мати інформацію про його захворювання.

Бригада швидкої допомоги повинна доставити пацієнта з підозрою на інсульт в найкоротший термін в лікарню, яка має можливість надати повний спектр допомоги при інсульті.

Нагадуємо, що «терапевтичне вікно» для тромболізису при ішемічному інсульті – до 4.5 годин, а для механічної тромбекстракції (механічне видалення тромбу з просвіту судини) – 6 годин. Чим менший проміжок часу від виникнення симптомів інсульту до лікування, тим більший шанс на порятунок.

«Інсультним хворим та усім, хто звертається у нашу лікарню, ми надаємо допомогу, базовану на засадах доказової медицини, з використанням всіх найефективніших стратегій цілодобово», – йдеться у дописі.

Читайте також:  У Рівному розвиватимуть медичну освіту

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024