Яку допомогу можуть отримати пацієнти із запальними захворюваннями кишечника

19 Травня 2021, 15:10
994

Запальні захворювання кишечника є групою хронічних захворювань. Вони призводить до прогресуючого ураження травного тракту, що часто потребує хірургічного втручання та спричиняє серйозні ускладнення. Найпоширенішими формами запальних захворювань кишечника є хвороба Крона та виразковий коліт.

Про це інформує НСЗУ.

Виразковий коліт – це хронічне запальне захворювання товстої кишки, яке характеризується тривалим запаленням і виразкуванням слизової та підслизової оболонок кишки. Через 8 років після встановлення такого діагнозу значно збільшується ризик розвитку колоректального раку. У 25-30% хворих може виникати потреба у хірургічному лікуванні.

Хвороба Крона – це хронічне неспецифічне запалення шлунково-кишкового тракту, яке може вражати всі його відділи. Клінічний перебіг хвороби Крона для кожного окремого пацієнта важко передбачити. Але безперервне прогресування хвороби призводить до розвитку ускладнень або несприятливість до терапії.

Своєчасне виявлення та лікування запальних захворювань кишечника позитивно впливає на перебіг захворювання та підвищує якість життя пацієнтів. Але за даними опитування, яке провели громадські організації «Повноцінне життя» та «Українська гастроентерологічна Асоціація» у 2020 році, тільки 15% пацієнтів отримали правильний діагноз протягом трьох місяців з початку перших симптомів. 12% пацієнтів протягом року з початку перших симптомів не мали правильного діагнозу.

Побачити симптоми хвороби Крона або виразкового коліту у пацієнта може його сімейний лікар. Саме до нього потрібно звертатися у першу чергу при будь-яких скаргах чи змінах у стані здоров’я. До лікаря первинної ланки пацієнти з запальними захворюваннями кишечника найчастіше звертаються зі скаргами на тривалі діареї, ректальні кровотечі, немотивовану втрату маси тіла, слабкість, лихоманку.

Сімейний лікар, терапевт чи педіатр повинен проаналізувати сімейний анамнез, фактори ризику щодо виникнення таких захворювань, оглянути пацієнта та призначити розгорнутий клінічний аналіз крові та загальний аналіз сечі. Зробити безоплатно їх можна в межах пакету первинної допомоги.

Якщо потрібно, лікар призначить додаткові аналізи: визначення рівня швидкості осідання еритроцитів, С-реактивний білок, печінкові проби, аналіз калу. Ці та інші обстеження за електронним направленням можна зробити безоплатно у закладах, які мають договір з НСЗУ на амбулаторну допомогу.

Якщо лікар первинної ланки бачить порушення у цих аналізах, він має одразу направити пацієнта на консультацію до гастроентеролога та пояснити необхідність відвідати цього фахівця якнайшвидше. Пацієнт отримає консультацію вузького спеціаліста у будь-якій лікарні, яка має контракт з НСЗУ на амбулаторну допомогу та потрібного лікаря в штаті.

Додаткові обстеження для встановлення діагнозу проводить гастроентеролог. Зокрема, він може призначити консультації таких лікарів як хірург-проктолог, ревматолог, кардіолог, офтальмолог та інші. А також рентгенографію органів черевної порожнини. Все це можна зробити безоплатно у поліклініках, які мають договір з НСЗУ на амбулаторну допомогу та необхідне обладнання і фахівців.

Також гастроентеролог може призначити колоноскопію з біопсією. За електронним направленням для пацієнта є безоплатними й сама діагностична процедура з анестезією, і гістологічне дослідження взятого матеріалу, і аналіз і опис результатів дослідження. Встановлює діагноз та призначає лікування гастроентеролог.

У разі погіршення стану пацієнти з запальними захворюваннями кишківника можуть розраховувати також на безоплатну стаціонарну допомогу у гастроентерологічному, проктологічному, хірургічному або іншому відділенні, відповідно до перебігу захворювання та наявних ускладнень. Для цього пацієнт звертається у заклад, який має договір з НСЗУ на стаціонарну медичну допомогу.

Читайте також: На яку медичну допомогу можуть розраховувати люди з гемофілією

Що безоплатно при пологах, а за що потрібно доплачувати: пояснення Нацслужби здоров'я

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024