Розпізнати інсульт: у школах Рівного запровадять проєкт «Супергерої FAST»

13 Травня 2021, 13:52
528

У школах Рівного хочуть запровадити проєкт, за допомогою якого навчатимуть дітей розпізнавати перші ознаки інсульту.

Про це Суспільному розповіла кураторка програми «Супергерої FAST» Тетяна Воронцова. Вона додала, що це п’ять модулів, які розроблені в ігровій формі для дітей віком від 5 до 9 років.

Що це за проєкт

В освітніх закладах Рівного триває впровадження програми «Супергерої FAST». Мета – навчити дітей розпізнавати перші ознаки інсульту та звертатися за невідкладною медичною допомогою.

Розроблена програма для дітей від 5 до 9 років. Стартував цей проєкт у Греції, до нього приєдналось уже двадцять країн світу. Рівне стало пілотним містом, де системно у всіх школах планують запустити цей проєкт для того, щоб усі діти від 5 до 9 років пройшли таке навчання. Вибрали вік менших діток, тому що, як правило, батьки зайняті й діти дуже багато часу проводять зі своїми бабусями та дідусями.

Розпізнавання інсульту – складна тема, але її подають в простій ігровій формі, як люблять діти. Вони граються та знайомляться з супергероями.

Як зареєструватися

Наразі зареєструвалось майже усі рівненські школи. Перші два етапи завершились – коли кожна школа зареєструвалась на сайті «Супергерої FAST» й кожен вчитель початкової ланки зареєстрував свій клас. Після реєстрації вчитель отримує безплатний доступ до усіх навчальних та методичних матеріалів для проведення тематичних уроків.

Одним з головних етапів є те, що кожному з батьків потрібно зареєструвати на цій платформі свою дитину. Тому що там потрібно вказати електронну пошту батьків і тоді у вчителя відкриється електронний журнал, в якому буде видно, яка дитина зареєструвалася та скільки балів набрала. Тому що там є гра й дитина певні завдання може грати вдома на комп’ютерах, смартфонах, набираючи певні бали та змагатися.

До кінця травня вчителі проводитимуть ці навчання. Координаторка розповідає: через те, що ця програма розрахована на початкову ланку, то громадська організація розробила інформаційні повідомлення для вчителів, котрі на класних виховних годинах розповідатимуть старшій і середній ланці про програму «Супергерої FAST» та ранні симптоми інсульту і показуватимуть учням відео.

Як відбуватиметься навчання

Програма має п'ять модулів, які розроблені, щоб навчити дітей розпізнавати перші ознаки інсульту та звертатися за невідкладною медичною допомогою, після яких діти отримують звання «Супергероя FAST» та сертифікат.

«Методика абсолютно адаптована для початкової ланки, в якій розповідають історії про цей протокол FAST. Ми маємо супердідуся Остапа, про все розповідають і показують мультик, також звучить спеціальна пісенька, яку придумали по цій програмі. Тобто, якщо ми побачимо, що крива усмішка, раптово ослабла рука, раптово погіршилась вимова, то це є ознаки інсульту, але це пояснюється саме в ігровій формі», – зазначає кураторка.

Діти також виконують завдання на комп'ютері, де повинні знайти ознаки інсульту: якщо вони на швидкість більше знайдуть – то більше балів отримають. Якщо будуть позитивні відгуки від школярів, а медики побачать скорочення часу, коли пацієнт з інсультом може бути доставлений у лікарню, то Міністерству освіти і науки України рекомендуватимуть у 2022-му році ввести цю програму у всіх школах України.

Що каже психолог

Психологиня Катерина Габрієль каже: не варто драматизувати й думати, що таке навчання для дітей буде травматичним, адже все відбуватиметься в ігровій формі з супергероями.

«Провідною діяльністю у дітей дошкільного віку та молодшого шкільного віку є гра. І дуже добре, що такі складні речі пояснюють в ігровій формі, вони це будуть сприймати по-іншому. Тут не варто драматизувати, що для них це буде травматично або вони це не зможуть прийняти на прикладі, як це може бути», – пояснює психологиня.

Читайте також:  Медзаклади Рівненщини отримають від НСЗУ оплату за попередньо надані послуги до кінця тижня

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024