Що потрібно знати про прийом у гінеколога 

08 Травня 2021, 14:16
3667

Гінеколог – один із тих лікарів, до кого можна звернутись без електронного направлення. В тому числі – до гінеколога дитячого та підліткового віку.

Консультація та огляд гінеколога безоплатні, якщо заклад уклав відповідний договір із НСЗУ за пакетом амбулаторної медичної допомоги.

Про це повідомляє НСЗУ для пацієнта.

Знайти такі поліклініки допоможе дашборд. Для цього оберіть у фільтрі «Напрям» назву «Амбулаторні послуги загального профілю».

Також адресу та контакти найближчих медзакладів надасть оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Інформацію, чи працює у цій конкретній поліклініці гінеколог, якщо це не жіноча консультація, необхідно з’ясувати безпосередньо у лікарні.

Огляд у гінеколога передбачає:

  •  огляд і пальпацію молочних залоз;
  •  огляд шийки матки в дзеркалах;
  •  забір вагінальних мазків для онкоцитологічного (при відсутності патології 1 раз на 3 роки) і бактеріоскопічного дослідження (при необхідності);
  •  пробу Шиллєра для виявлення патологічних ділянок шийки матки;
  •  бімануальне обстеження;
  •  пальцеве ректальне обстеження;
  •  ультразвукове сканування за показаннями.

Якщо гінеколог за результатами огляду призначає додаткові аналізи або обстеження, то він або вона має виписати пацієнтці електронне направлення.

За електронним направленням пройти такі обстеження можна також безоплатно у закладі, який надає амбулаторну допомогу за договором з НСЗУ та має відповідне обладнання.

Щодо спостереження вагітності, то у 2021 році у Програмі медичних гарантій передбачено окремий пакет – «Ведення вагітності в амбулаторних умовах». Пацієнтка так само має право на вибір закладу, де спостерігати вагітність незалежно від місця реєстрації чи фактичного проживання.

Детальніше про обсяг безоплатної допомоги у рамках цього пакету ми розповідали тут.

Читайте також: Лікарняний у зв'язку з вагітністю і пологами: що потрібно знати

Що безоплатно при пологах, а за що потрібно доплачувати: пояснення Нацслужби здоров'я

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024