На Ковельське МТМО подали до суду за приховування інформації про зарплату і премії керівника

04 Травня 2021, 18:14
Ковельське МТМО 686
Ковельське МТМО

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» судитиметься з Ковельським міськрайонним територіальним медичним об’єднанням за доступ до інформації про заробітну плату, премії, надбавки, доплати його директора Валентина Вітра.

Про це інформує центр журналістських розслідувань «Сила правди»

30 березня журналістка «Сили правди» Аліна Бекерук звернулась із запитом про доступ до публічної інформації до Ковельського МТМО. У ньому містились питання щодо розміру заробітної плати разом із преміями, надбавками, доплатами до неї у 2020 році директора Валентина Вітра. Окрім того, журналістка запитувала про кількість штатних працівників підприємства та інформацію про розмір нарахованих премій працівникам у 2020 році.

«Сила правди» зробила запит зважаючи на усталену практику комунальних закладів із виплат надвисоких премій. Однак Ковельське МТМО відмовилось надавати інформацію. У відповіді на запит підприємство зазначило, що запитувана журналісткою інформація про розмір заробітної плати керівника є втручанням в особисте життя.

«Відповідно до Постанови Пленуму ВАСУ № 10 від 29.09.2016 року запитувана Вами інформація не відноситься до категорії публічної інформації. Відповідно до статті 32 Конституції України «Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України», – йдеться у відповіді на запит.

Окрім того, Ковельське МТМО вирішило розглядати питання про кількість працівників та отримані ними премії у 2020 році, відповідно до Закону України «Про звернення громадян». До слова, за нормами цього Закону, звернення розглядаються упродовж місяця. При тому, що запитувану інформацію журналістка мала б отримати відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» (розглядається п’ять робочих днів).

У вівторок, 27-го квітня, Ковельське МТМО таки надіслало відповідь на запит, що стосувалась цих питань. Однак і в ній підприємство відмовилось надавати інформацію нібито через те, що журналістка подала анонімне звернення.

«Письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає», – йдеться у відповіді на запит.

З огляду на такі відповіді Ковельського МТМО журналістка вирішила звернутись до Волинського окружного адміністративного суду. Адже відмовивши в наданні інформації про кількість працівників, суму отриманих ними премій у 2020 році та про заробітну плату, надбавки, премії у 2020 році керівника підприємства, Ковельське МТМО протиправно порушило право на інформацію передбачене ст. 34 Конституції України, Законом України «Про доступ до публічної інформації», Законом України «Про інформацію».

Ковельське МТМО є комунальним підприємством, засновником якого є Ковельська міська рада. А згідно з частиною п’ятою статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно, – зазначили у виданні.

 

 

Підписуйтеся на сторінку Район.Ковель у Facebook та слідкуйте за Instagram «rayon.kovel», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024