Збій менструального циклу: не потрібно терпіти незручності, краще звернутися до лікаря

04 Травня 2021, 14:38
1953

Що таке нормальний менструальний цикл, і чому він порушується в програмі «Район здорової людини» в ефірі радіо СiD fm розповіла із лікарка акушерка-гінекологиня медичного центру «MEDICAL+» Олена Кропивська.

За словами лікарки кожна жінка повинна вести календар. Якщо жінка відмічає, що менструація проходить не щомісяця, тобто раніше 21 дня чи пізніше 35 днів. Якщо менструація триває до 3 днів і понад 7 днів. Якщо велика інтенсивність втрати рідини.

«Хочу наголосити, що навіть коли жінка звертається до сімейного лікаря, в нього є опитувальники, де є 4 запитання, які повинні поставити: скільки крові втрачаєте, чи прокидаєтеся вночі для зміни засобів гігієни, чи маєте слабкість і зниження працездатності, чи виставляли вам коли-небудь діагноз анемії. Якщо з цих запитань хоч на одне є ствердна відповідь, потрібно запідозрити в неї збій циклу», – каже пані Олена

Більше читайте у матеріалі: Чи заважає міома стати мамою. Правда та міфи про порушення менструального циклу. ПОДКАСТ

Олена Кропивська
Олена Кропивська

 

Жінка повинна звернути увагу, чому це відбулося: після стресу, фізичних навантажень, зміни у харчування, клімату, хронічна втома, порушення режиму сну, прийому ліків, вживання алкоголю, різкої втрати чи набору ваги, запальних захворювання малого тазу, органів ендокринної системи, перельоти. Це може призводити до збою менструації.

«Збій менструального циклу – це «дзвіночок», що в організмі жінки щось не так, тому кожна з нас повинна слідкувати за цим. Це може бути ознакою прихованої патології чи захворювання», - каже лікарка.

Не потрібно терпіти незручності, краще звернутися до лікаря. Хворобі краще запобігати, ніж її лікувати. Жінка, яка живе статевим життям, повинна звертатися до гінеколога раз на 6 місяців, у клімактеричному періоді – 1 раз на рік.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024