Коли вакцинуватися від вірусу папіломи людини: думка фахівців

01 Травня 2021, 16:44
1388

Папіломавірус надзвичайно поширена інфекція. Найчастіше вона передається під час статевого контакту, зокрема, контакту «шкіра до шкіри» в інтимних зонах. Більшість людей заражаються вірусом папіломи людини невдовзі після початку статевого життя. Інфікування відбувається безслідно, однак зумовлює зміни в клітинах слизової оболонки шийки матки, що може призвести до розвитку раку.

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я України.

Заведено вважати, що ця вакцина рекомендована виключно дівчатам. Їм варто щепитися двома дозами у віці 9–14 років ще до початку статевого життя. Але в деяких країнах це щеплення вже рекомендоване також і хлопчикам, наприклад, у США, Великобританії та Ізраїлі. Адже хлопці надалі можуть бути носіями інфекції.

Зупинити передавання папіломавірусу від людини до людини можна завдяки вакцинації! Щеплення захищає дівчат від розвитку в майбутньому раку шийки матки, а як дівчат, так і хлопців – від раку порожнини рота й горла, статевих органів і ануса.

Жінкам старше 26 років щодо щеплення потрібно проконсультуватися з лікарем, бо в цьому віці воно може давати менші переваги.

Людям, які живуть із ВІЛ, для захисту від папіломавірусної інфекції, незалежно від виробника вакцини та віку вакцинації, потрібно ввести 3 дози вакцини.

Щеплення проти папіломавірусу застосовують у 84 країнах світу, наприклад, у США, Канаді та більшості країн ЄС. Близько 80 мільйонів людей уже вакцинувалися проти папіломавірусу. Ефективність та безпечність вакцин проти ВПЛ підтверджено численними міжнародними дослідженнями.

Вакцина від папіломавірусу не включена до Календаря профілактичних щеплень, тож батькам варто самостійно потурбуватися про імунопрофілактику своїх дітей. 

Читайте також: Вірус папіломи людини: відповіді на найактуальніші запитання

Рак шийки матки: як попередити хворобу

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024