Гепатит С: які безоплатні послуги може отримати пацієнт за Програмою медгарантій

30 Квітня 2021, 11:12
674

Тестування швидкими тестами щодо наявності вірусного гепатиту С входить до безоплатного пакета медичних послуг на первинній ланці.

Гепатит С — це захворювання, спричинене вірусом, який може передаватися через кров від однієї людини до іншої. Вірус гепатиту С передається через кров. Чинники ризику - коли кров інфікованої гепатитом С людини може потрапити в кровоносну систему іншої людини. Йдеться про  переливання крові, хірургічне втручання, отримання медичної допомоги, де є контакт із кров’ю, повідомляють у пресслужбі НСЗУ.

Хвороба, в основному, вражає печінку. Інфікована вірусом печінка з часом може руйнуватися, у результаті чого розвивається фіброз печінки. Це захворювання може розвинутися у цироз та рак печінки.

Якщо пацієнт запідозрив у себе  симптоми гепатиту С. Або у нього був контакт з кров’ю чи  біологічними рідинами іншої людини. Слід звернутися до лікаря, з яким укладена декларація. Тестування швидкими тестами на вірусний гепатити С входить до безоплатного пакету медичних послуг на первинній ланці.

За потреби сімейний лікар, терапевт чи педіатр призначить необхідні обстеження та випише направлення до профільного спеціаліста (лікаря-інфекціоніста чи гастроентеролога). Отримати консультацію безоплатно та пройти додаткові обстеження пацієнт зможе у закладі, що підписав з НСЗУ договір на амбулаторну допомогу та має потрібних фахівців. Лише фахівець може правильно визначити діагноз, ступінь пошкодження печінки й тяжкість перебігу, а відтак призначати лікування.

Сьогодні існують ефективні ліки проти вірусного гепатиту С. І майже 90% пацієнтів, які отримують лікування, повністю одужує. Лікування із використанням сучасних противірусних препаратів прямої дії зазвичай легко переноситься та не призводить до серйозних побічних реакцій. В Україні лікарські засоби для лікування вірусного гепатиту C закуповують за кошти  державного бюджету централізовано за програмами Міністерства охорони здоров’я. Пацієнти отримують їх безоплатно. якщо мають призначену лікуючим лікарем схему лікування.

Консультації інших спеціалістів та потрібні обстеження чи аналізи пацієнт може отримати у закладах, що мають договір на амбулаторну допомогу і відповідних фахівців та обладнання.

Якщо з якихось медичних причин пацієнту потрібне лікування у стаціонарі, за направленням, він отримає його безоплатно у тих закладах, які мають договір з НСЗУ на стаціонарну допомогу.

Програма медичних гарантій покриває усі основні види медичної допомоги, яка потрібна пацієнту, незалежно від того з яким захворюванням чи скаргами він звертається до медичного закладу.

Читайте також: Що очікує пацієнтів із цукровим діабетом в Україні з 1 липня

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024