На Камінь-Каширщині перші щеплені громадяни отримають повторну дозу у червні

29 Квітня 2021, 15:18
фото ілюстративне 731
фото ілюстративне

Із початку імунізації на Камінь-Каширщині отримали щеплення препаратом AstraZeneca 350 осіб. Із них понад три десятки — медики.

Про це інформує сайт газети Полісся.

За інформацією головного лікаря центру первинної медико-санітарної допомоги Ігоря Солов’я, на сьогодні в арсеналі «первинки» налічується 50 доз антиковідного препарату AstraZeneca (Covishield).

Поряд із цим на початку червня перші щеплені камінь-каширці отримуватимуть повторну дозу вакцини. Свого часу МОЗ гарантувало, що вакцина для другого щеплення всім, хто отримав першу її дозу, буде доступною та в достатній кількості.

Тим часом минулого тижня на Волинь прибула перша партія вакцини Pfizer. Однак чи є даний препарат взаємозамінним попередньому, що його вже отримали краяни, ми поцікавилися у Ігоря Солов’я.

«Усі вакцини, які на сьогодні зареєстровані в Україні, мають високу імуногенність, добре формують імунну відповідь. Насправді вони приблизно однакові за ефективністю. Із настанням періоду повторного щеплення, думаю, затримки із дозами не має бути. Наразі не відомо, препарат якої фірми-виробника до нас надійде, водночас певен, що антивіруси однозначно будуть взаємозамінними і матимуть однаковий механізм дії. Усі представлені вакцини є ідентичними за складом та технологіями виготовлення, а отже не розглядаються як різні», — зауважив медик.

Про препарат Pfizer-BioNTech відомо, що це вакцина, виготовлена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech разом із американським фармацевтичним гігантом Pfizer. Ця вакцина першою отримала дозвіл до застосування в США та ЄС.

Нею планується імунізувати людей у будинках похилого віку та працівників цих закладів. Потім — працівників Державної служби надзвичайних ситуацій та Державної прикордонної служби. Цю партію вакцини планують розділити на дві частини, щоб потім нею ж зробити друге щеплення.

Проте, чи надійде саме цей препарат до медзакладів Камінь-Каширщини, головний лікар сказати не готовий.

До слова, Ігор Солов'я нагадує краянам, що на базі закладів ЦПМСД у Камені-Каширському, Сошичне, Черче та у Великому Обзирі діють стаціонарні пункти щеплення. Тож усі охочі можуть скористатися нагодою вакцинуватися проти COVID-19.

Читайте також:  На Волині перевищений епідпоріг захворюваності на ГРВІ

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024