Майже у кожному четвертому шкільному меню порушені норми здорового харчування

04 Травня 2021, 11:08
484

Держпродспоживслужба з початку року проаналізувала 3,5 тисячі щоденних шкільних меню. У 800 випадках (23%) виявлені порушення норм здорового харчування.

Про це повідомила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька під час семінару з Європейським регіональним бюро ВООЗ, присвяченому реформуванню шкільного харчування, пишуть на Урядовому порталі.

Минулорічні перевірки показали, що в кожному другому закладі середньої освіти були порушення, пов’язані з незадовільним матеріально-технічним станом, неналежним водопостачанням, незабезпеченням якісною питною водою та іншими проблемами.

2021 рік – це рік реформи шкільного харчування. З 1 січня діє новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Найголовніше, що відрізняє цей документ від санітарних правил 2001 року – нові підходи до організації харчування.

Вимоги документа базуються на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Відчути відповідні зміни школярі зможуть вже з 1 вересня цього року.

«Задля того, щоб зміни проходили швидко і ефективно, працює велика кількість небайдужих людей в МОЗ, МОН, Держпродспоживслужбі, інших органах державної влади та місцевого самоврядування. Величезні зусилля в просуванні реформи докладає Перша леді України пані Олена Зеленська. Вперше в Україні питання забезпечення якісним харчування дітей винесено на такий високий рівень. Ми маємо повне розуміння точок, де потрібно прикласти зусилля, координацію органів державної влади, а головне – бажання створити якісно нову систему», – підкреслила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Новим Санітарним регламентом встановлено вимоги до харчових продуктів та готових страв, що можуть пропонуватись дітям. Наприклад, передбачено низку обмежень за вмістом солі, цукру та жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ.

Встановлені групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів (злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти) та врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами.

Держпродспоживслужба здійснює державний нагляд за організацією харчування дітей у закладах освіти, забезпеченням учнів достатньою кількістю якісних харчових продуктів та чистої питної води, додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил і норм, недопущення реалізації в приміщеннях та на території закладів освіти небезпечних харчових продуктів.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024