Чи потрібно платити за анестезію: роз’яснення Нацслужби здоров'я

26 Квітня 2021, 11:30
1364

Пацієнт купувати препарати для анестезії не повинен. Незалежно від того, планова це операція чи ургентна, а також при інших втручаннях, діагностиці чи лікуванні. Заклад має забезпечити необхідні лікарські засоби, які входять до Національного переліку, а також ті, які закуповуються у централізованому порядку коштом інших програм державного бюджету.

Про це повідомляють в Національній службі здоров'я України.

Тепер детальніше, якими саме медичними пакетами передбачено безоплатну анестезію для пацієнтів.

Забезпечення анестезії та анестезіологічного моніторингу передбачено під час хірургічних операцій та обстежень в межах пакету «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах».

Зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, в тому числі епідуральна анестезія, а також анестезія оперативних втручань та післяпологових акушерських процедур входить до переліку безоплатних послуг у пакеті «Медична допомога при пологах».

Своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування включено у такі пакети:

«Стоматологічна допомога дорослим та дітям»;

«Стаціонарна допомога без проведення хірургічних операцій»;

«Медична допомога при гострому мозковому інсульті»;

«Медична допомога при гострому інфаркті міокарда»;

«Стаціонарна психіатрична допомога»;

«Стаціонарна паліативна допомога»;

«Діагностика та лікування дорослих і дітей із туберкульозом в амбулаторних та стаціонарних умовах».

Оцінювання болю та своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування входить у пакет медичної допомоги новонародженим у складних неонатальних випадках.

Знеболення та обов’язкове анестезіологічне забезпечення разом із консультацією лікаря-анестезіолога передбачено під час проведення обстежень для раннього виявлення онкології – це езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія, гістероскопія, цистоскопія та бронхоскопія.

Обов’язкова анестезія під час виконання всіх болісних інвазивних діагностичних процедур передбачена пакетами хіміотерапевтичного та радіологічного лікування дорослих та дітей у стаціонарних та амбулаторних умовах. А також у пакеті «Лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах».

Крім того, забезпечення знеболення та медикаментозної терапії входить до пакета зі стаціонарної допомоги пацієнтам з COVID-19.

Національна служба здоров’я працює над розвитком та вдосконаленням пакетів медичних послуг за Програмою медичних гарантій. Умови закупівлі медичних послуг у закладів стосуються не лише вимог до спеціалізації та кількості фахівців, кількості обладнання. Вони стосуються й етики та гуманності. Зокрема мова про своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування. Адже запобігання стражданням і болю дозволяє підвищити якість надання медичної допомоги.

Читайте також: 

На яку медичну допомогу можуть розраховувати люди з гемофілією

 Що безоплатно при пологах, а за що потрібно доплачувати: пояснення Нацслужби здоров'я

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024