Боротьба з ВІЛ-інфекцією: особливий фокус у Програмі – медичних гарантій на якнайширшому діагностуванні

25 Квітня 2021, 17:46
676

Пропозиції до НСЗУ за пакетом «Діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ та підозрою на нього» у цьому році подали 379 закладів, серед них два приватних.

За оцінкою ВООЗ Україна продовжує залишатись регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції серед країн центральної Європи та Східної Азії. Попри те, що тестування та лікування є безоплатними, згідно з дослідженням Індексу стигми людей з ВІЛ в Україні, 68% пацієнтів з ВІЛ-інфекцією зволікають з початком лікуванням. Що третій залишається поза межами медичного нагляду, повідомляють у пресслужбі НСЗУ. 

Тож у Програмі медичних гарантій наш фокус – це якнайширше охоплення діагностуванням. А також – доступне та ефективне лікування ВІЛ-позитивних людей. Щоб ця послуга була доступна в широкій мережі закладів охорони здоров’я та була максимально наближена до пацієнта.

Послуги за пакетом «Діагностика, лікування та супровід осіб з ВІЛ» пацієнти мають можливість отримувати на первинній ланці медичної допомоги, у закладах. що мають договір на цей пакет.  Тобто препарати антиретровірусної терапії пацієнт може отримати у свого сімейного лікаря. І перебувати безпосередньо під його наглядом. Лікарі первинної ланки розширять коло фахівців, які можуть виконувати всі необхідні заходи, пов’язані з виявленням та супроводом осіб з ВІЛ. 

Послуга за цим пакетом надається амбулаторно. Отримати її пацієнт може за  направленням лікаря, з яким уклав декларацію, за направлення лікуючого лікаря, або звернувшись самостійно без направлення до закладу, який має відповідний договір з НСЗУ. 

Свої пропозиції до Національної служби здоров’я за пакетом “Діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ та підозрою на нього” у цьому році подали 379 закладів. Серед них 2 приватних.

З квітня 2020 року по березень 2021 за цим напрямком НСЗУ виплатила понад 230 мільйонів гривень.

Якщо пацієнт з ВІЛ потребує стаціонарного лікування, то за направленням лікаря він також отримає цю послугу безоплатно в межах Програми медичних гарантій в закладах, які мають договір на стаціонарне лікування. Адже у пакет послуг також входить направлення за потреби на отримання спеціалізованої та високоспеціалізованої допомоги чи на інші медичні послуги, яких потребує пацієнт.

Читайте також: У Програмі медгарантій на первинну допомогу передбачили понад 20 мільярдів гривень

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024