На Волині активізувалися кліщі: як уберегтися

24 Квітня 2021, 14:52
878

Кожною весною настання тепла викликає активізацію у природі кліщів! Головна небезпека полягає в тому, що кліщі є переносниками  ряду інфекційних захворювань людини та тварин. Для території України є актуальними наступні інфекції: хвороба Лайма (син. бореліоз, кліщовий бореліоз), вірусний кліщовий енцефаліт, гранулоцитарний анаплазмоз людини, ерліхіоз, піроплазмоз. Найпоширенішим захворюванням в нинішніх реаліях є хвороба Лайма та кліщовий вірусний енцефаліт.

Щорічно від укусів кліщів страждають близько тисячі волинян, майже 50-60 з них заражаються інфекційними хворобами. При  пізньому зверненні та без належного лікування хвороби можуть переходити у хронічні форми, повідомляють у Волинському обласному лабораторному центрі. 

На території Волині існує активнодіючий природній осередок кліщового вірусного енцефаліту у Ратнівському районі, де виявляється понад 80%  всіх хворих по області. За останні 10 років хвороба вже «мігрувала» на території більшості районів нашої області, а сама захворюваність  зросла у 2,5 рази.

Понад 120 випадків захворюваннь лаймбореліозом  (або хворобою Лайма) виявлено серед волинян лише за останні три роки. До найбільшого ризику зараження цими хворобами схильні люди, чия діяльність обумовлена перебуванням в лісах. За останні кілька років, активність кліщів дещо підвищилася, тому стали частіше зустрічатися випадки зараження людей, що живуть в великих містах, і які перебували якийсь час в паркових зонах міста, приміських лісах, лісосмугах, присадибних ділянках.

Кожного року, в період активності кліщів, лікарями – епідеміологами ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» та його структурними підрозділами проводиться  комплекс протиепідемічних заходів щодо профілактики інфекційних захворювань, котрі передаються через укуси кліщів. Епідбригадами та біогрупами проводяться виїзди в природні осередки для збору членистоногих.  

Уже в цьому році з районів доставлені кліщі в кількості 210 штук зібрані в рекреаційних зонах, лісосмугах, дачних масивах Луцького району, у 17% були виявлені збудники хвороби Лайма.  На  початку квітня, здійснено виїзд біогрупи для збору кліщів в рекреаційну зону «Теремнівські ставки», відпочинкову зону р.Чорногузка, Луцького району де зібрано 31 кліщ D. pictus, з яких у 30%  виявлені борелії.

Особлива увага приділяється місцям масового відпочинку лучан. В центральному парку  культури та відпочинку імені Лесі Українки та парку 900-річчя Луцька зібрано 21 кліщ, у 5 виявлено борелії. Проведено збір кліщів на території кладовищ, де в передвеликодні дні перебуває велика кількість людей. На території кладовища с. Гаразджа зібрано 12 кліщів у 3-х виявлено борелії.

Уже у цьому році 5 лучан звернулось з проханням дослідити  кліщі, котрі були вилучені з тіла після укусу. В одному випадку було виявлено збудники хвороби Лайма.

У 2020 році лікарями  лабораторії особливо-небезпечних інфекцій  ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» було досліджено понад 6000 кліщів на виявлення борелій — збудників  хвороби Лайма. З них 26% позитивних. В тому числі досліджувалися і кліщі зняті з людей – близько 300 екземплярів, борелії виявлені більш ніж у третини з них. В такій ситуації  прогноз щодо кліщового лаймбореліозу —  неблагоприємний.

Оперативними відділами проводиться постійний моніторинг  кількості звернень громадян до лікувально-профілактичних установ з приводу покусів кліщами. За І квартал 2021 року за медичною допомогою звернулось уже 24 особи (в тому числі 3 дітей). Присмоктування  кліщів відбувалися на території лісопаркових насаджень, відпочинкових зон, дачних масивів та прибудинкових територій  м.Луцька, Луцького та Ківерцівського районів. Проте,  випадки згаданих вище інфекційних захворювань в області поки що не реєструвались.

Оскільки, основною причиною потрапляння кліщів з природних біотопів у відпочинкову зону, на присадибну ділянку, територію будинку являється їх «міграція» за допомогою тварин (щурів, мишей, котів, собак, птахів), тому не варто забувати за боротьбу з гризунами, максимально створювати несприятливі умови  для життєдіяльності паразитів.

За рекомендацією лікарів-епідеміологів в місцях масового перебування людей, дитячих навчальних та виховних закладах, на території лісопаркових насаджень, рекреаційних зонах, службами комунальних господарств проводиться розчищення чагарників,  прибирання хмизу, видалення сухостою, систематичне підстригання газонів.

Надано пропозиції щодо проведення акарацидних та дератизаційних обробок, бо хімічні методи знищення є найбільш ефективними. Проводити цю процедуру можна самостійно або звернутися за посередництвом до спеціальних служб.

Вкотре нагадуємо, що плануючи відпочинок на природі не варто забувати про  основні заходи профілактики  захворювань, що передаються через укуси кліщів. 

Довідково: Після укусу кліща  протягом 3–5 днів (іноді до 2 тижнів) виникають характерні симптоми: значно підвищується температура тіла, з’являється  головний біль та болючість у м’язах, неврологічна симптоматика, а для лаймбореліозу ще й  характерна еритема на місці укусу кліща. Тому, епідеміологи радять спостерігати за місцем укусу кліща до  3 тижнів, а у разі виникнення еритеми на шкірі, або появі вищезазначених симптомів – негайно звертатись до лікарів.

Варто дотримуватися наступних рекомендації:

  • Подбайте про відповідний одяг: обов’язково одягніть кепку, панамку, косинку тощо. Бажано одягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – так легше буде помітити кліщів . Користуйтеся засобами захисту (репелентами), зверніть увагу на тривалість дії даного засобу. При необхідності – скористайтеся повторно, якщо мине час дії, як вказано в інструкції.

 Самотужки видаляти кліща не варто, адже можна залишити у ранці його голівку з хоботком, що може спричинити хворобу. Для видалення кліща потрібно звернутись до лікувальної установи за місцем проживання, або  найближчого  травмпункту, де процедуру проведуть професійно, оцінять ризики та при необхідності проведуть профілактику вищевказаних захворювань. 

Звертаємо Вашу увагу, що лабораторією особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗУкраїни»  здійснюється експрес-індикація борелій в кліщах, що присмокталися до людини. Вартість такого дослідження становить —  89, 06 грн, в тому числі ПДВ – 14,84 грн. 

 Для дослідження кліщі доставляються зразу ж після видалення  згідно направлення лікувальної установи з вказаною датою покусу. Кліщі доставляються в посудинах з доступом повітря (пробірка з ватно-марлевим корком або ємкість для збору біологічного матеріалу з незначними проколами кришки, діаметром меншим за кліща, на дно ємкості кладеться зволожені вата або бинт без надлишку вологи. При неможливості швидкої (в день видалення) доставки матеріалу в лабораторію, кліщі потрібно зберігати в умовах холодильника при +4-8*С не довше 3-х діб.

Прийом кліщів для проведення лабораторних досліджень здійснюється за адресою: м. Луцьк, пр. Волі, 55, контактні телефони 23-39-41, 23-39-60.

Читайте також: Як запобігти сезонній алергії: поради фахівців

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024