Допомога при коронавірусі: відповіді на п'ять важливих запитань

19 Квітня 2021, 18:03
808

Щодо медичної допомоги при коронавірусній хворобі у пацієнтів виникає багато запитань.

У Національній службі здоров'я відповіли на п’ять питань про COVID-19.

1. На яку медичну допомогу може розраховувати пацієнт без декларації, який має легку або середню тяжкість форми захворювання COVID-19?

Пацієнтів із легкою та середньої тяжкості формами захворювання, які не мають показань до госпіталізації, рекомендовано лікувати в амбулаторних умовах. Пацієнт без декларації може звернутися до найближчого центру надання первинної медичної допомоги. У разі необхідності він отримає консультацію, призначення сімейного лікаря, терапевта або педіатра, а також ПЛР-тест або швидкий тест на визначення антигену SARS-CoV-2.

Для отримання повного обсягу медичних послуг первинної медичної допомоги пацієнту потрібно укласти декларацію з лікарем. Адже саме декларація надає доступ до усіх безоплатних послуг програми медичних гарантій.

Якщо ж існує пряма загроза життю та здоров’ю людини, телефонуйте 103. Екстрена медична допомога в Україні безоплатна для всіх, незалежно від наявності декларації з лікарем.

2. Чи приїде швидка до пацієнта з COVID-19 або підозрою на COVID-19?

Так. Але потрібно надати достовірну інформацію про стан здоров’я людини, яка потребує допомоги. Диспетчер швидкої проводить опитування, і якщо під час опитування відсутні покази до виїзду бригади, то пацієнту надаються відповідні рекомендації. Якщо наявні покази до виїзду бригади, диспетчер направляє на виклик саме ту бригаду, яка має все необхідне оснащення для надання допомоги пацієнтам з COVID-19.

Приїхавши на виклик, медики швидкої оцінять стан пацієнта та встановлять діагноз. Якщо є потреба – транспортують до лікарні. Якщо пацієнт не потребує госпіталізації, йому нададуть необхідну медичну допомогу на місці та рекомендації стосовно самоізоляції та звернення до сімейного лікаря.

Екстрена медична допомога є безоплатною для пацієнта. Вона надається незалежно від наявності декларації з лікарем.

3. Чи може пацієнт обирати лікарню при необхідності для стаціонарного лікування COVID-19?

Ні. Пацієнти, у яких наявні покази до госпіталізації, транспортуються бригадою ЕМД у визначений у регіоні заклад охорони здоров'я, у якому є вільні місця. На сьогодні понад 500 лікарень мають контракт з НСЗУ на надання стаціонарної допомоги пацієнтам з коронавірусною хворобою.

4. Що для пацієнта є безоплатним в лікарні при госпіталізації з COVID-19?

В умовах стаціонару для пацієнтів з COVID-19 є безоплатними:

  • первинний огляд та тестування на COVID-19;
  • необхідні інструментальні та лабораторні дослідження, такі як ЕКГ, розгорнутий клінічний аналіз крові, біохімічний аналіз крові, коагуляційний гемостаз, глюкоза, бактеріологічні та інші;
  • медична допомога відповідно до галузевих стандартів;
  • киснева підтримка, інтенсивна терапія та підключення до апаратів ШВЛ та ЕКМО;
  • медикаментозна терапія та знеболення за потреби. Усі ліки, передбачені національним протоколом лікування COVID-19 та Національним переліком лікарських засобів;
  • моніторинг та корекція лікувальних заходів залежно від супутніх патологічних станів;
  • забезпечення цілодобового лікарського та медсестринського догляду;
  • профілактика загальних ускладнень;
  • консультації лікарів інших спеціальностей та інше.

5. Скільки платить НСЗУ за лікування одного хворого на COVID-19 у стаціонарі лікарні?

За лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою НСЗУ оплачує за глобальним бюджетом. Тобто забезпечує готовність закладу до надання допомоги пацієнтам без прив’язки до їхньої кількості. Під готовністю ми розуміємо і готовність медичних команд, і забезпечення лікарськими засобами та медичними виробами.

Загалом на стаціонарне лікування пацієнтів з коронавірусом у 2020 році НСЗУ виплатила закладам понад 11 млрд грн. Тобто майже 45 тис. грн в середньому на одного пацієнта. Це означає, що є пацієнти, на яких витрачається у 2-3 рази більше коштів, а є ті, на яких витрачається менше. Все залежить від стану, в якому перебуває пацієнт.

Читайте також: Вакцинація проти COVID-19 для тих, хто хворів: чи варто робити щеплення

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024