На Волині придбають сучасні системи для діагностики туберкульозу

16 Квітня 2021, 16:24
Під час засідання 1063
Під час засідання

У Луцьку обговорили основні питання щодо профілактики, виявлення та лікування соціально значущих захворювань.

Зокрема, 15 березня у головній адмінбудівлі області під керівництвом заступниці голови облдержадміністрації Людмили Тимощук відбулося засідання обласної Координаційної ради з проблем ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та наркоманію, йдеться на сайті Волинської ОДА. 

Як повідомила заступниця очільника ОДА, у грудні минулого року Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією затвердив фінансування для України у розмірі 135 млн 778 тис. доларів США на 2021-2023 роки. Серед стратегічних цілей такої програми є забезпечення доступу до своєчасного виявлення, діагностики та лікування туберкульозу і ВІЛ, а також впровадження дієвих моделей допомоги, орієнтованих на пацієнта.

Отож, у рамках фінансування передбачено низку важливих закупівель, зокрема сучасних систем GeneXpert для молекулярно-генетичної діагностики туберкульозу, матеріально-технічне забезпечення для регіональних мікробіологічних лабораторій з діагностики туберкульозу, швидкі тести на ВІЛ, тощо.

«Ці кошти допоможуть Україні, зокрема Волинській області надавати якісну та висококваліфіковану діагностику, а також допомогу пацієнтам у лікуванні хвороби», – зауважила Людмила Тимощук.

Як зазначила завідувачка центром профілактики та боротьби зі СНІДом КП «Волинська обласна інфекційна лікарня» Олена Макаренко, ситуація щодо ВІЛ-інфекції/СНІДу залишається напруженою в області. Основний чинник, який вплинув на поширення соціально значимих хвороб, – це епідемія COVID-19, до якої ніхто не був готовий. Відтак, медичні працівники так і усе суспільство сконцентрувалося, аби подолати коронавірусну інфекцію.  

«У зв’язку із таким фактором у нас в області та в Україні відбулося  значне скорочення обстеження населення на наявність антитіл до ВІЛ-інфекції. Для прикладу, якщо минулі роки ми проводили близько 10 тис. досліджень на ВІЛ-інфекцію у місяць, то за весь минулий рік обстежено лише 54 тис. 300 пацієнтів», – підкреслила Олена Макаренко.

Як стало відомо, станом на 1 січня 2021 року, антиретровірусною терапією (АРТ) охоплено 1525 ВІЛ-позитивних осіб. Впровадження такої терапії ефективно вплинуло як на стан здоров’я пацієнтів, так і на профілактику поширення ВІЛ серед їх близького оточення.

Окрім того, учасники засідання обговорили проведення первинної профілактики соціально значимих захворювань  серед учнівської та студентської молоді в області. Відтак, Координаційна рада проголосувала та підтримала ряд заходів, з метою забезпечення ефективної діяльності з питань профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та наркоманії.

Читайте також: Як запобігти сезонній алергії: поради фахівців

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024