Що входить до переліку безоплатних медичних послуг для пацієнтів з опіоїдною залежністю

14 Квітня 2021, 11:38
613

З квітня 2020 року по березень 2021 року Національна служба здоров’я України виплатила за цим напрямом понад 32 мільйони гривень.

Проведення замісної підтримувальної терапії (або ЗПТ) для пацієнтів з опіоїдною залежністю визнано у світі найбільш економічно ефективним методом лікування осіб із психічними та поведінковими розладами через вживання опіоїдів. НСЗУ розуміє суспільну важливість  підтримки та лікування цих пацієнтів, тому відповідний пакет ввели до Програми медичних гарантій ще у 2020 році. Він зберігається і у 2021 році, повідомляють у пресслужбі НСЗУ.

Наша ціль - максимальне охоплення пацієнтів з опіоїдною залежністю та їх безпечне лікування. У Програмі медичних гарантій 2021 на пакет «Лікування осіб із  психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів із використання препаратів замісної підтримувальної терапії» подали пропозиції  212 медичних закладів. З квітня 2020 року по березень 2021 року НСЗУ виплатила за цим напрямом понад 32 млн грн.

За цим пакетом медичної допомоги пацієнт чи пацієнтка отримує безоплатно:

  • препарати замісної підтримувальної терапії, які закуповують за кошти програми централізованих закупівель МОЗ;
  • формування плану спостереження та лікування;
  • моніторинг лікування;
  • скринінг психічних розладів, в тому числі на наявність депресії;
  • скринінг на туберкульоз, ВІЛ, вірусні гепатити;
  • проведення тесту сечі на наявність в організмі інших наркотичних засобів крім тих, що призначив лікар.

Також, згідно з умовами договору, лікар має визначити прихильність пацієнта до лікування, відслідковувати побічні реакції та ефективність препаратів.

Щоб отримувати препарати ЗПТ, пацієнту потрібне направлення лікуючого лікаря та встановлений діагноз F11 «Розлади психіки та поведінки внаслідок вживання опіоїдів».

За цим пакетом послуг заклад має забезпечити видачу препаратів пацієнту для прийому амбулаторно або вдома.

Якщо пацієнт не може щоденно відвідувати лікаря, наприклад перебуває на стаціонарному лікуванні в іншому закладі, медзаклад має забезпечити доставку препаратів.

Оплату за цим пакетом послуг з квітня по липень заклад буде отримувати  як глобальну ставку. Тобто фіксовану суму, яка розраховується на основі кількості пацієнтів, яким заклад надав допомогу у 2020 році та вніс дані про це  в електронну систему охорони здоров’я. Тариф становить 4 082 гривні на рік за пацієнта.

А з липня та до кінця цього року заклад отримуватиме оплату за тарифом капітаційна ставка, тобто за кожного пацієнта, який звернеться за допомогою.

Замісна підтримувальна терапія  може також зменшити значні витрати, спричинені опіоїдною залежністю, для самих пацієнтів та їхніх родин. Тому акцентом роботи Національної служби здоров'я у цьому напрямку є доступність такого лікування для тих пацієнтів, які його потребують.

Читайте також: COVID-19: кількість госпіталізацій у березні – найбільша за увесь період пандемії в Україні

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024