COVID-19: кількість госпіталізацій у березні – найбільша за увесь період пандемії в Україні

13 Квітня 2021, 16:03
1075

На стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19 у 2021 році передбачили майже 9 мільярдів гривень.

У березні до лікарень, які працюють за договором з НСЗУ по всій країні, госпіталізовано найбільшу кількість пацієнтів за весь рік від початку пандемії - понад 97 тисяч осіб. Це на 52% більше, ніж у листопаді минулого року, коли було зафіксовано найбільшу кількість госпіталізацій. Про це повідомляють у пресслужбі НСЗУ.

На жаль, цифри приголомшливі і по деяких регіонах. Зокрема, на 239% у порівнянні з лютим зросла кількість госпіталізацій у Києві – до понад 10 тисяч осіб. На 210% зросла кількість госпіталізацій у Дніпропетровській області. На 200% – у Хмельницькій та Одеській областях. На 184% зросла кількість госпіталізацій у Житомирській, на 178% – у Київській, на 165% – у Львівській областях.

Також у березні, у порівнянні з лютим, зросла на 127% - кількість пацієнтів, які були підключені до джерел кисню. Їхня загальна кількість склала майже 76 тисяч, або 75% від усіх пролікованих пацієнтів у березні. Також на 115% зросла кількість пацієнтів, які були підключені до апарату ШВЛ – з  майже чотирьох тисяч до понад восьми тисяч. А на 50% – кількість пацієнтів, які перебували у відділенні інтенсивної терапії - з восьми з половиною тисяч до шістнадцяти з половиною тисяч.

Загалом, протягом квітня 2020 року-березня 2021 року стаціонарну допомогу у лікарнях отримали майже 435 тис. пацієнтів з коронавірусом, з яких майже 18% лікувалися в умовах інтенсивної терапії.

У березні пацієнтам надавали стаціонарну медичну допомогу 3 тисячі 250  команд. Середнє навантаження на них за місяць збільшилось вдвічі – з 15 пацієнтів до 31 пацієнта на одну команду. З найвищим навантаженням працювали медичні команди Одеської міської лікарні №5 – 125 пацієнтів на одну команду в місяць, Могилів-Подільської окружної лікарні інтенсивного лікування – 107 пацієнтів та Криворізької інфекційної лікарні №1, Вінницького обласного спеціалізованого територіального медичного об’єднання «ФТИЗІАТРІЯ» та Одеської міської клінічної  інфекційної лікарні – по 101 пацієнту на команду.

У 2021 році НСЗУ виплатила спеціалізованим закладам понад 3 мільярди гривень за стаціонарну допомогу пацієнтам з коронавірусом, надану протягом січня-лютого. Ці виплати отримали 510 медичних закладів.

Лікування в стаціонарних умовах є безоплатним для пацієнтів з COVID-19. А саме:

  • первинний огляду та тестування на COVID-19;
  • необхідні інструментальні та лабораторні дослідження, такі як розгорнутий клінічний аналіз крові, біохімічний аналіз крові, коагуляційний гемостаз, глюкоза, бактеріологічні та інші;
  • медична допомога відповідно до галузевих стандартів;
  • киснева підтримка, інтенсивна терапія та підключення до апаратів ШВЛ та ЕКМО;
  • медикаментозна терапія та знеболення за потреби. Усі ліки, передбачені національним протоколом лікування COVID-19 та Національним переліком лікарських засобів, включені до тарифу, за яким НСЗУ оплачує послуги медичних закладів; 
  • моніторинг та корекція лікувальних заходів залежно від супутніх патологічних станів;
  • забезпечення цілодобового лікарського та медсестринського догляду та інше.

У Програмі медичних гарантій-2021 залишається пакет стаціонарної допомоги пацієнтам з коронавірусною хворобою. Він діятиме до закінчення на території України карантину та протягом 30 календарних днів після його скасування. На стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19 у 2021 році передбачено майже 9 мільярдів гривень. Пропозиції на укладення договору з НСЗУ подали 550 закладів; понад 150 вже підтверджені і очікують на проєкт договору. Стосовно пакету з вакцинації, то пропозиції подали майже 700 закладів. 474 з них підтверджені і очікують на проєкт договору. На вакцинацію українців від COVID-19 у бюджеті Програми медгарантій передбачено майже півтора мільярда гривень.

Читайте також: Орфанні хвороби: які безоплатні послуги може отримати пацієнт за Програмою медичних гарантій

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024