Що робити з людиною, яка впали з висоти: поради

10 Квітня 2021, 17:28
1881

Якщо ви помітили або знайшли людину, яка впала з висоти, то вчасно та правильно надана домедична допомога може врятувати її життя.

Про це йдеться на сторінці НСЗУ для пацієнта.

Послідовність дій при наданні домедичної допомоги, в принципі, однакова для всіх випадків:

– Перш ніж починати рятувати когось, потрібно переконатись у власній безпеці. Якщо місце події небезпечне, викличте аварійно-рятувальні служби та 103.

– Далі необхідно зрозуміти, що трапилось, перевірити наявність пульсу та дихання у людини, здійснити огляд. Якщо маєте потрібні навички, надайте домедичну допомогу відповідно до ушкоджень.

– Покличте інших по допомогу та зателефонуйте на 103.

Тепер детальніше.

Якщо місце події безпечне, людина дихає та в свідомості:

  •  огляньте людину на наявність небезпечних станів чи травм, які загрожують життю;
  •  якщо зовнішні пошкодження відсутні, уточніть у людини основні скарги;
  •  викличте швидку за номером 103 або попросіть це зробити іншого, поки ви надаєте допомогу;
  •  за наявності інтенсивної зовнішньої кровотечі спробуйте зупинити її натисканням. Але пам’ятайте про ризик інфікування через контакт з кров’ю, тож спершу потрібно одягнути одноразові рукавички, щоб убезпечити себе. Якщо у вас немає таких при собі, то можна попросити когось принести одноразові рукавички з автомобільної аптечки;
  •  не дозволяйте потерпілому рухатись, а особливо намагатись підвестися;
  •  забезпечте постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної медичної допомоги. При можливості варто вкрити людину, якщо на вулиці холодно.

Якщо місце події безпечне, людина не дихає або непритомна:

  • викличте швидку за номером 103 або попросіть це зробити іншого, поки ви надаєте допомогу;
  • за відсутності дихання, перевірте прохідність дихальних шляхів. Якщо маєте потрібні навички, покладіть людину на спину та розпочніть проведення серцево-легеневої реанімації. Продовжуйте реанімацію до появи ознак життя чи прибуття кваліфікованих медичних працівників;
  • щоб забезпечити прохідність дихальних шляхів, робіть це, уникаючи згинання у шийному відділі хребта. Стабілізуйте шийний відділ хребта руками або, наприклад, тримаючи голову потерпілого між колінами. Щоб досягнути прохідності дихальних шляхів, потрібно висувати щелепу людини вперед або витягуючи щелепу вперед за зуби;
  • якщо ви знайшли людину без свідомості та ознак дихання в положенні на животі, потрібно зафіксувати шийний відділ хребта та перемістити постраждалого на спину для надання подальшої допомоги. Але бажано це робити за допомогою інших;
  • забезпечте постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної медичної допомоги. Якщо на вулиці холодно, потрібно при можливості вкрити людину.

І головне – не треба панікувати, просто зробіть все, що в ваших силах, щоб допомогти.

Читайте також: Що робити, якщо вас турбує біль у спині 

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024