В Україні легалізували медичний канабіс, але не весь

09 Квітня 2021, 16:02
1003

Кабінет міністрів прийняв постанову, згідно з якою деякі препарати на основі канабісу тепер не входять до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. 

Наразі в постанові зазначено два препарати на основі канабісу: «Набілон» – застосовується для лікування побічних ефектів хіміотерапії раку (нудоти і блювоти) та «Набіксімолс» – для зняття спазмів м'язів при розсіяному склерозі. Відповідну постанову від 7 квітня опублікували на урядовому порталі,  пише УП. 

У документі зазначено, що до речовини ізольованового канабідіолу (ізоляту канабідіолу) цією постановою заходи державного контролю не встановлюються.

«Обіг психотропних речовин Дронабінол, Набілон (синтетичний канабіноїд, імітуючий дію ТГК) та Набіксімолс (стандартизований екстракт канабісу з однаковим вмістом ТГК та канабідіолу) допускається лише у формі лікарських засобів або у формі субстанцій, призначених для виробництва,  виготовлення таких лікарських засобів», – йдеться у документі. 

Нагадаємо, що торік нардепи публічно оголосили, що законопроєкт по легалізації медичного канабісу не потрібен.

Для цього достатньо постанови Кабінету міністрів, яка переносить коноплю зі списку заборонених речовин в список контрольованих.

Наразі в постанові зазначено два препарати на основі канабісу:

  • «Набілон» – застосовується для лікування побічних ефектів хіміотерапії раку (нудоти і блювоти);
  • «Набіксімолс» – для зняття спазмів м'язів при розсіяному склерозі.

За словами голови благодійної організації «100% Життя» Дмитра Шерембея, препарати які включені до цього переліку коштують дуже дорого  – $2055 та $640 відповідно.

При цьому до короткого списку не увійшов препарат  «Епідіолекс» – це ліки від фармрезістентної епілепсії. Їх потребує 18 тисяч дітей в Україні.

На думку Дмитра, ця постанова лобіює інтереси окремих фармкомпаній.

«Ми бачимо не просто постанову, а яскравий приклад лобіювання конкретних імпортерів від фармбізнесу, які під приводом легалізації медичного канабісу просто протягли свої ліки», – розповідає очільник організації. 

Нагадаємо, що медичний канабіс – це лікарський засіб, який має знеболювальний, релаксуючий та протисудомний ефекти.

Такі пігулки, суспензії, спреї або суцвіття застосовуються лише за призначенням лікаря.

Наразі кількість хворих в Україні, яким потрібні препарати на основі медичного канабісу, складає 2 мільйони людей.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024