П'ять фактів про користь вітаміну С
Багатьом людям у дитинстві давали «аскорбінку» і змушували їсти апельсини, особливо на період застуди.
У чому насправді полягає користь вітаміну С, розповіли на сторінці Рівненського обласного центру громадського здоров'я.
Ось п'ять фактів :
- Вітамін С бере участь у процесах метаболізму, захищає молекули (білки, ліпіди, вуглеводи та ін.) від пошкодження активними формами кисню, потрібен для синтезу гормонів, що грають важливу роль у реакції серцево-судинної системи на важку інфекцію. Також допомагає засвоювати залізо.
- Його дефіцит викликає захворювання під назвою «цинга», що проявляється кровотечами та ламкістю судин.
- Це незамінний вітамін, який можна отримати лише у їжі рослинного походження. Найбільше знаходиться в таких продуктах: цитрусові, ківі, червоний перець, броколі, смородина, полуниця.
- Вплив вітаміну С на перебіг застуди не доведений та потребує більших клінічних випробувань. Він також не сприяє профілактиці ГРВІ й не скорочує тривалість лікування.
- Величезні дози вітаміну С можуть спричинити: діарею, нудоту, блювоту, печію, спазми в животі, головний біль, безсоння. Якщо відчуваєте погіршення стану, звертайтеся до сімейного лікаря.
Читайте також: Як уникнути емоційного вигорання: поради лікарів
Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром