П'ять фактів про користь вітаміну С

05 Квітня 2021, 14:47
672

Багатьом людям у дитинстві давали «аскорбінку» і змушували їсти апельсини, особливо на період застуди.

У чому насправді полягає користь вітаміну С, розповіли на сторінці Рівненського обласного центру громадського здоров'я. 

Ось п'ять фактів :

- Вітамін С бере участь у процесах метаболізму, захищає молекули (білки, ліпіди, вуглеводи та ін.) від пошкодження активними формами кисню, потрібен для синтезу гормонів, що грають важливу роль у реакції серцево-судинної системи на важку інфекцію. Також допомагає засвоювати залізо.

- Його дефіцит викликає захворювання під назвою «цинга», що проявляється кровотечами та ламкістю судин.

- Це незамінний вітамін, який можна отримати лише у їжі рослинного походження. Найбільше знаходиться в таких продуктах: цитрусові, ківі, червоний перець, броколі, смородина, полуниця. 

 - Вплив вітаміну С на перебіг застуди не доведений та потребує більших клінічних випробувань. Він також не сприяє профілактиці ГРВІ й не скорочує тривалість лікування.

- Величезні дози вітаміну С можуть спричинити: діарею, нудоту, блювоту, печію, спазми в животі, головний біль, безсоння. Якщо відчуваєте погіршення стану, звертайтеся до сімейного лікаря.

Читайте також: Як уникнути емоційного вигорання: поради лікарів

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024