У Ковелі працює єдина в Україні лабораторія, де проводять генетичне типування з підбору донорів

24 Березня 2021, 15:15
1670

Клініко-діагностична лабораторія Ковельського МТМО – єдина в Україні серед державних та комунальних установ, проводить генетичне типування методом ПЛР з підбору донорів та реципієнтів для трансплантації органів.

Лабораторія оснащена необхідним обладнанням, реактивами, розхідними матеріалами, укомплектована кваліфікованим і досвідченим персоналом, про це повідомляють на сайті Ковельського МТМО.

Вибір сумісної пари донор-реципієнт ґрунтується на молекулярно-генетичних методах HLA-типування високої роздільної здатності. Людські лейкоцитарні антигени (HLA, Human Leukocyte Antigens) – є головною системою поверхневих антигенів, відповідальних за розпізнавання чужорідних об’єктів.


 

Визначення сумісності донорів та реципієнтів – досить складна процедура, яка вимагає високої точності та оперативності.

«Від якості результатів, отриманих клініко-діагностичною лабораторією, значною мірою залежить успіх трансплантації, функції пересадженого органу і, зрештою, життя пацієнта, – каже завідувач лабораторією, лікар-лаборант біохімічних досліджень вищої категорії Оксана Шабанова. – Робота лабораторії організована в цілодобовому режимі. Фахівці проводять дослідження в плановому порядку та готові до екстрених випадків 24 години на добу 7 днів на тиждень».

Важливо, що Ковельське МТМО – одне з небагатьох в Україні, яке має обладнання для діагностики стану пацієнтів після трансплантації. Раніше вони вимушені були регулярно їздити в Запоріжжя або Київ для визначення концентрації імуносупресорів та корекції дози імунодепресантів, адже подібні прилади наявні лише в декількох лікарнях України. Тож пацієнти, яким пересадили донорські органи мають змогу в подальшому проходити обстеження та лікування у Ковелі.





 

Читайте також:  У Програмі медичних гарантій – зміни: з’явилися нові пакети надання послуг

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024