Спростували п'ять міфів про людей з синдромом Дауна

21 Березня 2021, 11:48
1271

Щорічно 21 березня у світі відзначають день людей з синдромом Дауна.

Співзасновниця громадської організації «Боротьба за права» Ірина Виртосу спростувала 5 міфів про таких людей на власній сторінці у мережі фейсбук.

Дорослі з синдромом Дауна непрацездатні

Насправді: Дорослі з синдромом Дауна в усьому світі працюють на різних посадах - в банках, корпораціях, готелях, лікарнях, будинках для літніх людей, офісах та ресторанах. Вони задіяні у музичній та розважальній індустрії, на офіційних посадах, догляді за дітьми, спортивному полі та комп'ютерній індустрії. Як і будь-хто інший, люди з синдромом Дауна хочуть влаштуватися на роботу, де їхній вклад буде цінуватися.

Люди з синдромом Дауна завжди щасливі

Насправді: Люди з синдромом Дауна мають ті самі почуття, як і будь-хто інший. Вони переживають весь спектр емоцій. Неправильне враження складається тому, що люди з синдромом Дауна більш відкриті та не приховують своїх почуттів та реакцій. Вони так само реагують на позитив та прояви дружелюбності, але їм також боляче і сумно від некоректної поведінки оточуючих.

Дитина з синдромом Дауна негативно впливає на інших дітей у колективі.

Насправді: Діти з синдромом Дауна чудово взаємодіють з іншими дітьми в колективі, вони не потребують окремих закладів для навчання. Тим більше діти із синдромом Дауна не несуть жодної загрози іншим дітям. Навпаки, колективи, у яких є такі діти, більш доброзичливі та емпатичні.

У Фінляндії, Норвегії, Швеції, Великій Британії та інших країнах діти з синдромом Дауна відвідують звичайні школи. Перебування у групі інших дітей допомагає дітям із синдромом Дауна почуватися неізольованими. Сьогоднішні однокласники в подальшому можуть стати колегами, роботодавцями. Взаємна соціалізація корисна для дітей, оскільки їм в подальшому співіснувати у суспільстві.

Діти з синдромом Дауна народжуються лише у жінок, старших за 35 років.

Насправді: Вірогідність народження дитини з синдромом Дауна у жінок після 35 років вища, але така дитина може народитись у жінки будь-якого віку, навіть у 20-річної.

Генетичний збій відбувається незалежно від здоров'я, освіти, раси, місця проживання та соціального добробуту батьків.

Синдром Дауна – це генетична спадкова хвороба.

Насправді: Синдром Дауна відноситься до класу хромосомних аномалій. Тому, називати синдром Дауна хворобою - некоректно, правильніше казати «генетична хромосомна аномалія». Ця аномалія полягає в тому, що у хромосомному наборі людини з’являється додаткова, третя хромосома у 21-й парі, тобто люди з синдромом Дауна мають 47 хромосом, а не 46, як усі інші. Оскільки синдром Дауна не є хворобою - люди не хворіють і не страждають на синдром Дауна. Вони просто з ним живуть.

Читайте також: В Україні виявили 11 145 нових хворих на коронавірус

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024