Коли потрібно відвести дитину до гінеколога

14 Березня 2021, 15:35
1281

Репродуктивне здоров‘я жінки закладається в ранньому дитинстві, тому батькам потрібно пам’ятати про періодичні огляди у дитячого гінеколога.

Детальніше про це розповіли на сторінці НСЗУ в фейсбук.

Перший огляд зовнішніх статевих органів проводиться в пологовому будинку незабаром після народження дитини. Його основна мета - ідентифікувати стать немовляти.

Обов’язковими є профілактичні огляди дитячого гінеколога - при вступі дитини до першого класу та за показаннями після 11 років. З 14 років дівчатам рекомендовано відвідувати гінеколога з батьками щороку.

Можливі також позапланові візити, які можуть бути викликані скаргами як дівчинки, так і різними зовнішніми факторами. Наприклад, батьки мають відвести дівчинку до дитячого гінеколога, якщо спостерігаються такі симптоми:

  • скарги на постійний тягнучий або гострий періодичний біль внизу живота;
  • дискомфорт, свербіж, печіння або гіперемія (почервоніння), висипання, зміна кольору у ділянці слизової та шкіри зовнішніх статевих органів,
  • патологічні виділення з піхви;
  • статеве дозрівання відбувається з болісними, не комфортними відчуттями;
  • ознаки передчасного статевого дозрівання або ж навпаки, його затримка;
  • порушення менструального циклу. Менструації мають розпочатись у віці 12-14 років, при масі тіла не менше 45 кг. Вони мають бути безболісні або такими, що не впливають на якість життя. В іншу випадку необхідна консультація гінеколога.

І наостанок. Гінеколог – один із тих лікарів, чиї послуги можна отримати без направлення, тобто за самозверненням. Його допомога безоплатна, якщо заклад уклав відповідний договір із НСЗУ за пакетом «Амбулаторна медична допомога». Це можна перевірити на дашборді https://nszu.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-contracts. Вибір лікаря – за пацієнтом.

Читайте також: Менше двох сотень рівнян вакцинувалися від коронавірусу

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024