Як правильно лікувати гастрит

07 Березня 2021, 15:35
1279

Чимало людей скаржиться на біль у животі, який спричиняє гастрит.

Детальніше про це розповіли на сторінці НСЗУ в мережі фейсбук.

Гастрит виникає через запалення слизової оболонки шлунку. Для більшості людей це захворювання не становить загрози і їх стан швидко поліпшується при лікуванні. Але бувають випадки, коли гастрит триває роками. Розповідаємо, що потрібно знати про симптоми та лікування гастриту.

Симптоми гастриту можуть проявлятися раптово та інтенсивно – це гострий гастрит, або поступово і тривати довго – це гастрит хронічний. Основною причиною хронічного гастриту є бактерії H. pylori. Спричиняє гастрит також неправильне харчування на кшталт фастфуду. А також подразнення шлунка через вживання гострої, смаженої, жирної їжі, надмірне споживання алкоголю. Тютюнопаління та стан хронічного стресу також можуть спричинити гастрит.

Гастрит має дуже індивідуальні прояви. У деяких випадках протікає практично безсимптомно, в інших – може викликати:

  • порушення травлення;
  • кислий присмак в роті, печію;
  • нудоту та блювання;
  • відчуття переповненості верхньої частини живота під час їжі;
  • біль у верхній ділянці живота, який може посилитись або послабшитись під час прийому їжі.

Дискомфорт у шлунку або порушення травлення можна спробувати прибрати самостійно. Для цього потрібно змінити свій раціон та спосіб життя. Наприклад:

  • відмовитись від жирних страв, гострої, кислої іжі, яка подразнює слизову оболонку шлунка;
  • уникати вживання алкоголю;
  • зменшити порції іжі, але збільшити кількість прийому іжі;
  • покинути курити;
  • уникати стресу або вчитись ним керувати.

Але якщо ви відчуваєте симптоми гастриту протягом тижня чи довше, потрібна кваліфікована медична допомога. Не варто приймати ліки, які бачите у рекламі, обов’язково зверніться до свого сімейного лікаря.

Ваш сімейний лікар огляне, проконсультує та за потреби направить на додаткові обстеження, або випише направлення до гастроентеролога чи іншого спеціаліста. За необхідності – призначить курс антибіотиків. Крім того, зважаючи на стан здоров’я пацієнта, фактори ризику та можливу спадковість, лікар з яким укладена декларація чи пофільний спеціаліст може також виписати направлення на гастроскопію. Це обстеження, яке дає можливість оцінити стан стравоходу, шлунку та дванадцятипалої кишки. За направленням – дослідження безоплатне у закладах, що мають договір з НСЗУ на цю послугу.

Пам’ятайте, що гастрит добре піддається лікуванню, якщо змінити харчові звички та спосіб життя, вчасно звернутись по медичну допомогу. Натомість затягування з лікуванням може призвести до виразки шлунка. Тож не зволікайте зі зверненням до свого лікаря, якщо тривалий час маєте скарги на травлення та біль у животі.

Читайте також: У Вараську лікарню завітали «чарівники з квітами»

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024