Нацслужба здоров’я уклала договори із 64 медзакладами на надання допомоги при гострому інфаркті міокарда

06 Березня 2021, 17:28
859

Серцевий напад стається через невідповідність між підвищеною потребою серця в кисні та можливістю його доставити через звужені серцеві судини, тобто в цей час серце не отримує достатньо кисню.

Про це повідомляють на сторінці НСЗУ в мережі фейсбук.

Напад може виникнути під час інтенсивного фізичної діяльності, коли пришвидшується частота серцевих скорочень.

У такому випадку потрібно заспокоїтися та припинити фізичне навантаження. Зателефонувати своєму сімейному лікарю. Він може призначити прийом нітрогліцерину. Якщо напад не вдається зняти протягом 15-20 хвилин, негайно викликайте екстрену медичну допомогу.

Серцевий напад, який триває понад 15-20 хвилин, може перерости в інфаркт міокарда. Це - ушкодження серцевого м’яза внаслідок гострого порушення кровопостачання. Ділянка серцевого м’яза, до якої припиняє надходити  кров, починає відмирати через 20-40 хвилин. Дуже важливо надати пацієнту своєчасну та кваліфіковану медичну допомогу.

Тож  потрібно одразу викликати швидку допомогу за номером 103 за наявності хоча б одного з таких симптомів:

  • біль за грудниною постійний та стає інтенсивнішим;
  • біль хвилеподібно повторюється у стані спокою;
  • біль поширюється у ліве плече, нижню щелепу;
  • виникає різка слабкість, відчуття страху;
  • частішає пульс;
  • різко коливається артеріальний тиск.

При зверненні на 103 необхідно максимально точно описати стан людини, якій потрібна допомога, та вказати точний час від початку нападу болю в грудях та його тривалість. Це допоможе лікарю швидкої встановити попередній діагноз, підтвердити або виключити інфаркт міокарда. 

Диспетчер направить бригаду швидкої допомоги. Виклик до пацієнта з підозрою на інфаркт належить до категорії екстрених. Тож час прибуття бригади становить до 20 хвилин.

НСЗУ уклала договори із 64 медзакладами на надання допомоги пацієнтам при гострому інфаркті міокарда. Кожна область України має заклад, законтрактований на лікування гострого інфаркту. Найбільше їх у Дніпропетровській області - 6. На Львівщині, Тернопільщині та Донеччині - по 4. Всі ці 64 лікарні здатні забезпечити роботу в цілодобовому режимі та мають необхідне обладнання для проведення обстеження, медперсонал відповідної кваліфікації.

Людину з підозрою на гострий інфаркт міокарда бригада екстреної медичної допомоги повинна доставити безпосередньо в той медзаклад, який уклав договір з НСЗУ на надання послуг з лікування інфаркту. Саме у такому медзакладі спроможні провести потрібні лабораторні та інструментальні обстеження. Такі як, наприклад, ангіографічне дослідження коронарних судин. Ангіографія - надзвичайно точний діагностичний метод, за допомогою якого лікарі визначають, де саме у судинах порушений кровообіг, та за потреби проводять процедуру встановлення стенту. На сьогодні це є золотим стандартом дослідження серцевих артерій в усьому світі.

Саме тому так важливо, щоб людину з підозрою на інфаркт транспортували до потрібного закладу. Навіть якщо він розташований в іншій області, але є ближчим до місця перебування пацієнта. Важливо, щоб час доїзду швидкої до лікарні не перевищував 60-90 хвилин від початку болю в серці.

Розробка та дотримання відповідних маршрутів - відповідальність місцевої влади. Але рідні людини, яку планують госпіталізувати в лікарню, можуть уточнити в оператора нашого контакт-центру за номером 16-77, чи має цей медзаклад контракт з НСЗУ на лікування інфаркту. 

Читайте також: Україна отримала нові вакцини для планових щеплень

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024