Старовижівська лікарка розповіла, чи варто вакцинувати дитину в пологовому будинку

04 Березня 2021, 11:12
Тетяна Круть 664
Тетяна Круть

Лікарка зі Старої Вижівки Тетяна Круть розповіла про особливості вакцинації у перші дні життя дитини.

Вакцинація в пологовому будинку − одне з найбільш обговорюваних запитань на різних форумах майбутніх матусь. Про це гінекологиня написала на власній сторінці у фейсбук.

Відповідно до календаря щеплень в Україні обов’язковими є 10 вакцинацій (щеплень). В усіх пологових будинках нашої країни новонародженим роблять дві обов’язкові вакцинації.

Перше рішення на користь життя − вакцинація від гепатиту В.

Її роблять малюку у перші 24 години життя. Дуже важливо, щоб батьки були готові до цього і не відмовлялися від щеплення, адже гепатит В є найнебезпечнішим саме для малюків до року.

Гепатит В  це небезпечна для життя інфекція печінки, яку викликає вірус гепатиту В. Його можливі наслідки  хронічна хвороба печінки та ризик смерті від цирозу та раку печінки. Найбільше гепатит загрожує дітям до одного року. Саме у цьому віці 90 % вірогідності, що гепатит В стане хронічною хворобою. Ризик знижується, коли дитина стає старшою.

Вакцинацію проти гепатиту В проводять у першу добу життя, у два місяці та на шостому місяці життя дитини.

Наступна вакцина – це вакцина проти туберкульозу, щеплення якою проводиться після 48 годин від народження малюка. БЦЖ (назва вакцини) роблять кожному новонародженому в пологовому будинку. БЦЖ не захищає від туберкульозу на все життя. Але після вакцинації захист зберігається протягом кількох років.

Туберкульоз − тяжке інфекційне захворювання. Найчастіше вражає легені, але може розпочатись у будь-якому органі: кістках, мозку, кишківнику чи шкірі.

Для немовлят особливу небезпеку становлять генералізовані форми туберкульозу, які вражають кілька або й усі органи одразу (туберкульозний менінгіт, дисемінований туберкульоз). Тому БЦЖ роблять усім новонародженим у країнах, де туберкульоз є поширеним захворюванням, як в Україні.

Щепленню для профілактики туберкульозу підлягають усі новонароджені діти, які не мають до цього протипоказань.

Вакцинуючи дитину у перші дні її життя, ми можемо запобігти подальшому прояву хронічних захворювань. Вакцинація проводиться тільки за повною згодою матері.

Всі необхідні вакцини безкоштовно забезпечує держава.

При відмові від вакцинації збільшується ризик розвинення небезпечних захворювань.

Читайте також: На Волині за добу – 258 нових хворих на COVID-19, четверо померли

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024