У січні в Україні неонатальну допомогу отримали понад три тисячі дітей

02 Березня 2021, 13:46
621

В Україні щороку передчасно народжується приблизно 20 тисяч немовлят, тобто кожен 15-й новонароджений.

Про це повідомляють на сторінці НСЗУ в мережі фейсбук.

З впровадженням в Україні Програми медичних гарантій кожне немовля, яке народилося передчасно або зі складною неонатальною патологією, отримує безоплатну медичну допомогу у повному обсязі. Ця допомога визначена пріоритетною послугою. Вона є безоплатною для родини.

За надання допомоги дітям, які народились з масою тіла до 1 500 г, встановили найвищий тариф – 98,5 тисяч гривень. У першому кварталі 2021 року цей тариф зберігається. А з квітня становитиме 113 725 тисяч гривень.

Національна служба здоров’я уклала договори зі 118 медичними закладами на надання неонатальної допомоги новонародженим у складних випадках. Станом на сьогодні, вони отримали від НСЗУ за надання цієї медичної послуги понад 221 мільйон гривень.

У січні цього року в Україні отримали безоплатну допомогу у складних неонатальних випадках вже 3 122 новонароджених. А минулого року – з квітня по грудень – 28 804 дитини.

До безоплатного пакета допомоги у складних неонатальних випадках додали:

  • інтенсивну терапію новонароджених та їх виходжування;
  • цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
  • респіраторну підтримку;
  • парентеральне харчування;
  • лабораторні та інструментальні дослідження;
  • офтальмологічний та аудіологічний скринінг для недоношених немовлят;
  •  вакцинація згідно з Національним календарем профілактичних щеплень.

До тарифу включені ліки, які входять у Національний перелік лікарських засобів, та вартість медичних виробів та витратних матеріалів.

Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках залишається пріоритетним напрямком і в Програмі медичних гарантій у 2021 році. Планується посилити вимоги в рамках специфікації та умов закупівлі таких послуг. Це стосується оснащення відділення інтенсивної терапії новонароджених. Усі перинатальні центри повинні мати обладнання для проведення лікувальної гіпотермії та катамнестичні кабінети.

Планується запровадження підвищувального коефіцієнта для закладів охорони здоров’я, які надаватимуть комплексну допомогу матері та дитині. Тобто одночасно укладуть договір за двома пакетами медичних послуг - допомога при пологах і медична допомога новонародженому у складних неонатальних випадках.

Також НСЗУ запроваджує стимулюючі коефіцієнти до тарифу – вони залежатимуть від маси тіла новонародженого, а також від наявності у закладі неонатальної бригади, яка забезпечуватиме безперервне лікування новонародженого під час транспортування. До складу такої бригади входитиме лікар, медсестра та інші фахівці.

Більшість недоношених дітей потребують реабілітації ще протягом кількох років. Тож цього року у Програмі медичних гарантій, разом з неонатологічним пакетом буде вдосконалено і пакет реабілітаційних послуг для передчасно народжених дітей або тих, що народилися хворими. У цьому пакеті є нововведення щодо раннього втручання. Дуже важливо, аби воно було доступним для дитини, а послуга – зручною для батьків на амбулаторному етапі.

Читайте також: Які аналізи пацієнт може здати безоплатно

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024