Що робити, якщо вас турбує біль у спині

01 Березня 2021, 11:28
1093

Біль у спині може турбувати будь-яку людину, у когось він виникає навіть без зрозумілих причин, у когось – внаслідок малорухомого способу життя або фізичних перенавантажень.

Більше про біль у спині та як з ним боротися розповіли на сторінці НСЗУ в мережі фейсбук.

За даними ВООЗ, 70% людей стикаються з цією проблемою, а у 10% біль у спині стає хронічним. У більшості випадків біль не викликаний чимось серйозним і, як правило, минає за кілька днів або за тиждень. 

Основні рекомендації щодо лікування болю у спині:

Зберігати свою щоденну рухову активність наскільки це можливо. Адже дотримання постільного режиму - це міф. Адже спокій і постільний режим можуть перешкоджати одужанню та стати причиною переходу болю у хронічний.

При сильному болі можна прийняти протизапальні знеболюючі засоби за призначенням сімейного лікаря.

Варто включити у свій розпорядок щоденні вправи та розтяжки для спини й всього тіла. У більшості випадків не потрібно ніякого складного обладнання або спеціальних тренажерів. А також інші види активності, такі як ходьба, плавання, йога, пілатес.

Дуже важлива правильна організація робочого місця, при якому людина, сидячи, має зберігати анатомічно відкореговане положення хребта. Також потрібно постійно змінювати положення свого тіла, щоб уникнути нерівномірного розподілу тиску на хребетно-руховий сегмент.

Також не рекомендовано довго сидіти на одному місці. Натомість рекомендовано робити невеликі перерви-руханки кожні сорок хвилин.

Переконайтеся, що місце для сну облаштовано із турботою про спину. Віддавайте перевагу зручному ліжку з матрацом на відміну від менш комфортного для сну, але вишуканого, дивану.

Не варто відразу пов’язувати біль у спині із серйозними захворюваннями. Зазвичай це сигнал тіла, аби ми більше рухалися. 

Втім, іноді біль дійсно може свідчити про ознаки захворювання.

Зверніться до свого сімейного лікаря якщо:

  • біль не минає кілька тижнів;
  • біль перешкоджає звичайному життю;
  • біль надто сильний або посилюється вночі;
  • спостерігається підвищення температури;
  • помітна слабкість у ногах або біль віддає в ногу або обидві ноги;
  • є порушення роботи органів малого тазу;
  • помітна безпідставна втрата ваги. 

Читайте також: Тест на коронавірус: кому і який потрібно здавати

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024