Що належить до безоплатного пакету послуг з лікування інфаркту та інсульту

26 Лютого 2021, 12:18
899

Інфаркт та інсульт є основними причинами смертності та одним з найпоширеніших чинників інвалідизації в усьому світі.

Про це повідомляють на сторінці НСЗУ в мережі фейсбук.

В Україні ці захворювання є основною причиною смертності населення. Понад 63 відсотки від загальної кількості смертей припадає саме на серцево-судинні хвороби. За цим показником наша країна лишається одним зі світових лідерів.

Лікування, реабілітація та постійний догляд за пацієнтом з інфарктом чи інсультом вимагають значних коштів. Наявність у родині такого пацієнта призводить до значних фінансових витрат і є причиною успадкованої бідності. Якщо ж людина отримує інвалідність і потребує догляду протягом понад трьох років, це призводить до зубожіння сім’ї.

Національна служба здоров’я України визначила лікування інсультів та інфарктів пріоритетними напрямками у Програмі медичних гарантій. При контрактуванні медичних закладів ми висуваємо до них вищі вимоги – наявність медичного персоналу потрібної кваліфікації, необхідного обладнання, можливість забезпечити роботу закладу в цілодобовому режимі. Водночас оплачуємо лікування інфаркту та інсульту за вищими тарифами.

Своєчасна, якісна та доступна медична допомога пацієнтам із гострим інфарктом міокарда та гострим мозковим інсультом істотно знижує ризик смерті чи набутої інвалідності.

Основними симптомами при інфаркті є інтенсивний постійний біль за грудниною (відчуття тяжкості, тиску, печіння), тривалістю понад 15 хвилин, відчуття болю можуть поширюватися у ліву руку або нижню щелепу.

Серед симптомів інсульту – порушення мовлення (труднощі при вимові слів), асиметрія обличчя, слабкість або оніміння в кінцівках, інтенсивний головний біль, неможливість підняти руки вгору, сплутаність свідомості.

Якщо у людини спостерігаються низка цих симптомів, слід терміново викликати екстрену медичну допомогу за номером 103. Бригада «швидкої» повинна доставити пацієнта в медзаклад, який уклав договір з НСЗУ, відповідно до маршруту, затвердженого в регіоні.

У Програмі медичних гарантій на цей рік планується ввести підвищувальний коефіцієнт на рівні 5% доплат за дотримання бригадами правильних маршрутів пацієнтів. Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта до закладу, який має договір з НСЗУ на лікування цих захворювань.

До безоплатного пакету медичних послуг з лікування інфаркту та інсульту у закладі, що законтрактований з НСЗУ, додали:

  • діагностику (КТ, МРТ, ангіографія, екстрені лабораторні дослідження);
  • стентування – при інфаркті, тромболізис, тромбоекстракцію – при інсульті;
  • цілодобовий моніторинг стану пацієнта;
  • медична реабілітація в гострому періоді;
  • харчування в стаціонарних умовах.

З 2016 року в Україні впровадили програму безоплатного стентування в екстрених випадках – для пацієнтів з гострим інфарктом міокарда. Тобто усі пацієнти, яким потрібно зробити цю процедуру в лічені години, отримують її безоплатно.

Якщо у пацієнта вимагають гроші за послуги, які гарантовані державою і які оплачує НСЗУ за Програмою медичних гарантій, це є порушенням договору. У такому разі пацієнт може залишити скаргу на сайті НСЗУ, детально описавши ситуацію, яка склалась та залишити контактний телефон для зворотнього зв’язку. Проконсультуватися, як правильно подати скаргу можна за безоплатним номером 16-77.

НСЗУ закликає піклуватися про здоров’я серця та судин. Будьте на зв’язку зі своїм сімейним лікарем. Він проконсультує щодо ризиків ризиків розвитку серцево-судинних хвороб. Призначить скринінгові обстеження. А при потребі направить до кардіолога та призначить ліки за Державною програмою реімбурсації.

Національна служба здоров’я у цьому році пропонує включити до Програми медичних гарантій ліки для вторинної профілактики серцево-судинних захворювань. Це дасть можливість отримувати потрібні ліки в аптеці за рецептом лікаря безоплатно або з незначною доплатою, та зробить лікування наслідків захворювання більш доступним.

Читайте також: Нацслужба здоров'я виплатила більше 16 мільярдів гривень за надання екстреної допомоги

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024