П'ять питань про вакцинацію: що важливо знати

21 Лютого 2021, 15:17
674

Доки Україна чекає на вакцину проти коронавірусу, не варто забувати про вакцинацію проти інших інфекцій.

Не варто пропускати вакцинацію через пандемію, оскільки за рік у закладах охорони здоров'я вже налагодили систему, як провести цю процедуру безпечно. 

У Національній службі здоров'я України відповіли на п'ять важливих запитань щодо вакцинації.

 

1. Від чого і де можна безоплатно вакцинувати дитину та дорослу людину?

Вакцинація, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, входить до пакету медичних послуг на первинній ланці. Кожен пацієнт, який уклав декларацію з лікарем первинної ланки, може отримати у нього усю необхідну інформацію стосовно графіка вакцинації, а також зробити щеплення.

На сьогодні за Національним календарем профілактичних щеплень дитину можна безоплатно вакцинувати проти 10 інфекційних захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, правцю, кашлюку, кору, паротиту, краснухи, вірусного гепатиту В, гемофільної інфекції. Дорослий безоплатно отримує щеплення від дифтерії та правця – кожні десять років.

2. Чи безоплатна вакцинація немовляти у пологовому будинку?

Вакцинація новонародженого у пологовому будинку, згідно з Календарем профілактичних щеплень, безоплатна. Головна умова - наявність у медичного закладу договору з НСЗУ на надання медичної допомоги при пологах.

Отже, у першу добу життя немовля отримає у пологовому будинку щеплення від гепатиту В, а на 3–5 добу життя - щеплення для профілактики туберкульозу, тобто БЦЖ. Вакцинації підлягають усі новонароджені діти, які не мають до цього протипоказань. БЦЖ робиться без попередньої проби Манту.

3. Які щеплення рекомендовані й чи потрібно платити за них?

Дійсно, окрім обов'язкових щеплень існують також рекомендовані, які можуть захистити від деяких небезпечних хвороб. Мова qlt про захист від вітряної віспи, гепатиту А, пневмококової, менінгококової, ротавірусної, папіломавірусної інфекцій та від грипу. Окремо хочу сказати про вакцину від гепатиту В. Її ввели до програми імунізації дітей лише з 2001 року. Відповідно, усі, хто народився до 2001 року, скоріше за все не мають щеплення від гепатиту В. Відтак для тих дорослих, яким в дитинстві не робили такого щеплення, це – рекомендована вакцина.

Щеплення рекомендованими вакцинами бюджетним коштом не передбачене. Проте можна купити вакцину за власні гроші та зробити щеплення у свого сімейного лікаря.

4. Чи безоплатна вакцина для профілактики сказу і де її робити?

Так, вакцина проти сказу закуповується державою і вона безоплатна. Але це щеплення робиться лише за необхідністю. Наприклад, всі, хто отримав травму від тварини з підозрою на сказ або ж підтвердженим сказом, мають звернутися до найближчого травмпункту. Черговий лікар огляне пацієнта та при потребі призначить курс антирабічної вакцини. Вакцина проти сказу запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків. Головне почати курс лікування не пізніше 14-го дня з моменту укусу.

5. Чи потрібно вакцинуватись за Національним календарем щеплень під час пандемії?

Так, потрібно. Припинення або зменшення планових імунізацій загрожує новими спалахами інфекційних хвороб. Було б чудово, якби для формування стійкого імунітету вистачало одного введення вакцини, але в більшості випадків потрібно кілька доз, які вводяться з певними інтервалами. Дотримуватися цих інтервалів важливо, інакше захист втрачається. Зараз лікарі й медична система тримають на собі натиск коронавірусної хвороби. Спалах інфекцій стане для них додатковим навантаженням. Кожен з нас може допомогти, зробивши вакцинацію своїй дитині й собі за графіком.

Читайте також:

Чи можна приймати ліки та алкоголь: розповідають експерти

Експерти спростували фейк, що алкоголь вбиває коронавірус

У Нацслужбі здоров'я дали відповіді на 5 запитань про доступ до реанімації

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024