Захворів на інфаркт, інсульт та коронавірус: унікальна історія пацієнта з Ковельщини

19 Лютого 2021, 13:35
1883

Житель Ковельського району здивував лікарів жагою до життя. Він протягом двох місяців переніс інфаркт та інсульт, кілька операцій на серці, коронавірус, а потім ще й операцію з видалення жовчного міхура.

Історію чоловіка розповіли на сторінці Ковельського МТМО, де лікувався чоловік.

«Хочемо розповісти унікальну історію звичайного чоловіка, в одужанні якого у певний момент засумнівались навіть лікарі. Але неабияка сила волі, велике бажання жити та величезна підтримка рідних зробили свою справу. Без професіоналізму, таланту та надмірних зусиль наших лікарів врятувати його життя було б неможливо», – йдеться у дописі.

62-річний Микола Мусь із селища Голоби потрапив у лікарню каретою екстреної медичної допомоги з інфарктом. З’ясувалося, що перший інфаркт у нього стався ще 8 років тому.

Проведена коронарографія засвідчила, що шансів на життя без операції – немає! Порятунок свого серця пацієнт довірив досвідченому лікарю, завідувачу кардіохірургічного центру Ковельського МТМО, провідному кардіохірургу Володимиру Танському.

Операція була досить складною і тривала з 9-ї ранку до 20-ї вечора. Бригада лікарів у складі Володимира Танського, Андрія Гуски та Анатолія Бондарчука успішно провела аортокоронарне шунтування та пластику двох клапанів.

Пацієнт потроху одужував. І, здавалося б, найважчий період уже позаду. Та за кілька днів у чоловіка раптово підвищилась температура. Діагностика на комп’ютерному томографі не на жарт збентежила кардіохірургів: коронавірусна інфекція COVID-19, яка спричинила інсульт.

8 діб чоловік боровся за життя, перебуваючи на штучній вентиляції легень у «ковідній реанімації». Спостерігаючи за станом пацієнта, лікарі подумки готувалися до найгіршого. Про те, що надії на одужання мало, знали й рідні. Та пан Микола думав інакше! Його організм, а головне – врятоване серце, впоралися.

Однак, попереду чекало чергове випробування: коронавірусна інфекція дала ускладнення. У хворого розвинувся гострий деструктивний калькульозний холецистит, який привів до подальшої інтоксикації й потребував термінового оперативного втручання.

Оперувати такого пацієнта було досить ризиковано. Його серце могло не витримати. Та лікарі хірургічного відділення під керівництвом Сергія Мазурка використали черговий шанс на порятунок життя чоловіка, провівши лапароскопічну холецистектомію з дренуванням черевної порожнини.

Операцію з видалення жовчного міхура зробили через невеликі проколи. Післяопераційні рани, попри виражений запальний процес, загоїлись первинним натягом.

Долею Миколи Муся перейнялися усі: від адміністрації закладу до молодшого медичного персоналу. Усі щиро сподівалися на його одужання і робили все можливе для порятунку життя.

Під керівництвом генерального директора Валентина Вітра, який щодня особисто цікавився станом здоров’я хворого, усі підрозділи спрацювали злагоджено і професійно. І хоча пацієнта ще чекає довготривала реабілітація, нині його життю уже нічого не загрожує. Він повернувся до родини й продовжує вести активний спосіб життя. 

1


1

Читайте такожВід томографії ока до пересадки серця: як працює Ковельське медичне об’єднання

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024