Пластичний хірург Ростислав Валіхновський розповів про своє життя та роботу

16 Лютого 2021, 14:18
1900

 Він був особистим лікарем третього Президента України – Віктора Ющенка, до нього звертаються за допомогою зірки першої величини, а  минулого року один з найвідоміших пластичних хірургів країни став священником.

 24 лютого відомому пластичному хірургу України Ростиславу Валіхновському виповниться 48 років. Його життєвий шлях розпочався у Турійську на Волині, де почали  працювати після закінчення Івано-Франківського медичного університету його батьки -  Любомир Дмитрович, районний хірург та Марія Антонівна, завідувач відділення терапії.

Нещодавно в інтерв’ю телепрограмі «Зірковий шлях», Ростислав, який у 31 рік став особистим лікарем третього Президента України Віктора Ющенка,  розповів про своє особисте життя та про те, що покликало стати священником.Присвятити життя медицині нині відомий хірург вирішив ще в дитинстві, він був захоплений прикладом  свого батька.

«Мій  тато й досі оперуючий хірург, ургентуючий хірург,  йому 72 роки, це – людина-легенда, якою я надзвичайно пишаюся», - розповів Ростислав Валіхновський.

І саме він прищепив синові любов до хірургії.

Перший досвід в операційній, перші уявлення про хірургію – це все, за словами Ростислава Любомировича, – від батька. На третьому курсі університету він був асистентом в операційній, у 21 рік зробив першу операцію з видалення апендиксу.

 Займатись реконструкційною хірургією Ростислав теж вирішив у дитинстві, десь у класі третьому, після перегляду польського фільму «Повернення до Едему», тоді на нього дуже вплинув епізод візуального зцілення героїні.

«Героїня фільму Стефані потрапила в пащу крокодила, була дуже понівечена, потім один з австралійських пластичних хірургів її відновив, зробивши незрівнянною красунею», - розповідав у інтерв’ю Ростислав Валіхновський.

Він був дуже сумлінним студентом Тернопільського медичного університету, закінчив його із «червоним» дипломом. Потім були інтернатура, кандидатська дисертація і стажування у міській лікарні міста Оттава в Канаді.

В Канаді молодий лікар отримав і свою першу заробітну плату, що становила 8 тисяч канадських доларів на місяць.

Тож, повернувшись в Україну наприкінці дев’яностих років, Ростислав зміг відкрити медичний кабінет у Києві, який поступово переріс у пів поверху, поверх,  крило, власний операційний блок, врешті – у власну клініку, де працюють з братом Тарасом, теж хірургом. 

Нині серед пацієнтів Ростислава Валіхновського є чимало зірок, серед них актриса Ольга Сумська, виконавець Олексій Потапенко. Імена багатьох інших він не розголошує з етичних міркувань.Розповів, що Олексію Потапенку допомагав схуднути, скоригувавши харчування на основі тестування харчової алергії до певних продуктів. Результат – втрата 20 кілограмів за три місяці.

«Найбільше пишаюся таким, вже історичним фактом, як робота з Президентом України, - розповідав Ростислав Вліхновський. У 2004-му, коли Віктора Ющенка отруїли, входив до складу команди лікарів, які боролися за його життя.

Уявіть собі, у 31 рік, мені довірили оперувати президента, це була дуже велика відповідальність…»

Загалом Віктору Ющенку наш земляк зробив 27 операцій, 5 років він був його особистим лікарем.  Врятував президента, надавши фахову допомогу до приїзду  вузьких спеціалістів, коли у Ющенка трапився серцевий напад.

З Вітором Ющенком Ростислав Валіхновський товаришує й досі.

Мало хто знає, що за плечима у пластичного хірурга Валіхновського не лише медична освіта, а й духовна академія.

«Оскільки я працюю хірургам, а навантаження у нас дуже великі, то без Божої допомоги нічого ти зробиш», - поділився Ростислав в телеефірі.

Він проводить щоденно 5-7 операцій, перед тим обов’язково звертається з молитвою до Бога й осяває хворого хресним знаменням. Каже, що все проходить успішно, результати операцій – на п’ять з плюсом.

До молитви, за словами Ростислава, його привчили бабуся і дідусь, який був священником.

«Дідусь передав мені ту радість дитинства, яка ні на мить, ні на секунду не була затьмарена нічим поганим,  це – безумовна любов» - сказав Ростислав Валіхновський.

На жаль, дідусь 12 років тому відійшов у вічність. Ростислав пригадав останні хвилини його земного життя з особливим душевним щемом й сказав, що вирішив продовжити його страву.

У серпні минулого року відомий пластичний хірург став священником. Як людина церкви Ростислав Валіхновський робить пластичні операції вибірково. Він категорично проти того, щоб була популяризована пластична хірургія, яка пов’язана зі спотворенням образу Божого.

«Є комісія по біоетиці Української православної церкви, - розповів Ростислав Любомирович, - і ми робимо все те, що благословляється. Це – хірургічні втручання, направлені на ліквідацію вроджених та набутих вад людського організму».

На запитання кореспондентки, чи буде здійснена операція пацієнтці, яка бажає змінити форму своїх грудей, Ростислав Валіхновський відповів однозначно: якщо ця людина з нормальними параметрами, стовідсотково її чекає відмова.

Зізнався хірург, що йому довелось зробити невелике хірургічне втручання, аби допомогти дружині Катерині. У неї були проблеми з носовим дихання.

Свою майбутню другу половинку Ростислав Валіхновський зустрів у Києво-Печерській лаврі на вечірній службі.

«Побачив красуню, яка уважно молилась, вже виходячи з церкви, зачепив її якимсь словом і розговорилися, - ділився спогадами наш земляк, - потім було перше побачення, величезний букет білих троянд. Зустрічалися три місяці й відгуляли весілля».

Катерина молодша від чоловіка на 14 років, але, за його словами, ця різниця у віці не відчутна, бо дружина вміє надихати й жартома запевняє, що з кожним роком він стає все молодшим.

За першою освітою Катерина – філолог, але Ростислав побачив у ній хист і талант до лікування. Вона вже стала доктором філософії, працює в інституті Шалімова і, за словами Ростислава, стає повноцінним, сильним, домінантним хірургом.

Подружжя виховує одинадцятирічну донечку Марію Ростиславівну. Вона теж мріє стати медиком , а ще має хист до малювання.

«В кожній нашій палаті є картини від Марії Валіхновської, - похвалився щасливий батько, - вона намалювала їх ще у віці сім років. Тоді просила мене, аби пожертвував якусь суму за кожну картину. Зрозуміло, мені це було приємно, тож не скупився. Так дитина назбирала на айфона і подарувала його своїй мамі, сказавши: мамочко, тобі він більш потрібний. Було дуже приємно й зворушливо, що дочка заробила свої перші гроші творчою працею та ще й вклала їх у подарунок».

Ще Ростислав Валіхновський зізнався, що попри щільний робочий графік, до якого тепер додалися й служби Покровському монастирі, намагається щодня знаходити більше часу для родини, для доньки.

Як прозвучало в ефірі передачі «Зірковий шлях» - за роки своєї медичної кар’єри наш земляк, відомий пластичний хірург України зробив близько 15 тисяч операцій, що докорінно змінили не лише зовнішність, а й життя людей.

«Я  хотів би віддати всю славу Богу», -  без пафосу сказав Ростислав Валіхновський…

 

Читайте також: Як допомогти людині, що має підозру на інсульт

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024