Неврологиня зі Старої Вижівки розповіла про симптоми та лікування птозу

12 Лютого 2021, 13:19
Ольга Маркусь 1770
Ольга Маркусь

Ольга Маркусь, яка родом зі Старої Вижівки, а нині працює у Києві, пояснила, що таке птоз і як його лікувати.

Верхня повіка піднімається за допомогою двох м’язів − м’яза-підіймача верхньої повіки, який іннервується окоруховим нервом, та м’язом хряща верхньої повіки. У нормі верхня повіка прикриває верхній край рогівки, залишаючи відкритим край зіниці. Якщо ж повіка прикриває зіницю, то діагностують птоз. Про це лікарка написала на своїй сторінці у фейсбук.

Читайте також: Неврологиня зі Старої Вижівки розповіла, коли слід оперувати грижу міжхребцевого диска. 

Птоз верхньої повіки може бути легким (1-2 міліметри), помірним (3-4 міліметри) або вираженим (> 4 міліметрів). Буває одно- або двостороннім, вродженим чи набутим.

Птоз може бути обумовлений міогенною, нейрогенною, синаптогенною, механічною або травматичною причиною.

Нейрогенний птоз викликаний ураженням окорухового нерва або симпатичних структур.

При паралічі окорухового нерва зазвичай спостерігається розбіжна косоокість та обмеження рухів очних яблук в інших напрямках, розширення зіниці (мідріаз). Птоз буде більше вираженим, коли пацієнт дивиться дещо догори.

При порушенні симпатичної іннервації виникає симптом Горнера, при якому спостерігаються одночасно птоз та міоз (звуження зіниці), енофтальм (западання очного яблука). Тут птоз більше виражений при погляді вниз і буде зникати при погляді вверх.

Синаптогенний птоз спостерігається при міастенії. У пацієнтів з міастенією при тривалому погляді вгору повіка опускається все нижче та нижче.

Міогенний птоз при захворюванні м’язів зазвичай буває двобічним, повільно прогресує протягом багатьох років.

Птоз, зумовлений механічними факторами, не супроводжується зіничними і окоруховими розладами. Як правило, однобічний, за виключенням птозу у похилих людей.

Причиною так званого сенільного птозу є розходження апоневрозу м’яза, що піднімає верхню повіку. У молодих людей ізольований птоз може бути обумовлений постійним подразненням контактними лінзами.

Травматичний птоз можуть спричинити різноманітні хірургічні втручання на оці.

Пацієнти з птозом повинні пройти обстеження в офтальмолога та невролога для визначення подальшої тактики ведення. При клінічному огляді невролог оцінює розмір і реакції зіниць на світло, рухи очних яблук, а також інші неврологічні прояви.

Лікування птозу залежить від віку, етіології, залученості одного або обох повік, тяжкості птозу, функції м’яза, що піднімає повіку, та наявності додаткових офтальмологічних або неврологічних відхилень.

Птоз потребує хірургічного лікування, якщо викликає суттєвий косметичний дефект.

При вродженому птозі, якщо зіниця не прикрита та зір розвивається нормально, операцію потрібно відкласти до шкільного віку. Якщо зіниця прикрита, оперувати потрібно в ранньому дитинстві, щоб запобігти зниженню зору.

Читайте також: На Волині виявили 117 нових хворих на коронавірус

Норма та легкий птоз
Норма та легкий птоз

Помірний і виражений птоз
Помірний і виражений птоз

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024