Неонатальну допомогу за Програмою медгарантій надають у 122 закладах

11 Лютого 2021, 11:12
672

Звичайна вагітність триває 36-40 тижнів, але через певні причини пологи можуть статися передчасно, таким дітям необхідна медична допомога.

Більше про це розповіли на сторінці НСЗУ в мережі.

Діти, які народжуються до 32 тижня вагітності, можуть потребувати додаткового тепла, спеціального вигодовування через зонд та інших заходів, які здатний забезпечити лише медичний персонал у стаціонарі. Саме через підвищений ризик розвитку ускладнень із диханням, із формуванням нервової системи та інших важливих функцій організму передчасно народжені діти потребують особливого догляду в умовах стаціонару. Така медична допомога новонародженим називається неонатальною.

Неонатальна медична допомога новонародженим є пріоритетною послугою в Програмі медичних гарантій. Це означає, що лікарня, яка має договір з НСЗУ на надання такої допомоги, отримує кошти за підвищеним тарифом – від 29,6 тисячі гривень до 98,5 тисячі гривень. В залежності від ваги немовля, якому надається медична допомога.

Для батьків немовляти така медична допомога є безоплатною, а саме:

  • інтенсивна терапія новонароджених та подальше їх виходжування;
  • цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
  • респіраторна підтримка;
  • парентеральне харчування;
  • лабораторні та інструментальні дослідження;
  • офтальмологічний та аудіологічний скринінг для вкрай недоношених немовлят;
  • перевезення матері та дитини виїзною неонатальною бригадою;
  • вакцинація згідно з Календарем профілактичних щеплень.

До тарифу належать тільки ліки, які входять у Національний перелік лікарських засобів, та вартість витратних матеріалів. Але дороговартісні препарати для передчасно народжених дітей, які медзаклади отримують додатково централізовано за державними закупівлями, є також безоплатними для родин поспішайок. Інформація про наявність відповідних ліків в конкретній лікарні має бути розміщена на інформаційній дошці, на офіційному веб-сайті медзакладу, а також на сайті місцевої влади.

Неонатальна медична допомога новонародженим за контрактом з НСЗУ надається у 122 медзакладах України. Серед них 21 перинатальний центр, 3 – центри матері та дитини, 24 пологові будинки, 23 обласні дитячі лікарні. Щоб дізнатись, які це лікарні, скористайтесь сайтом НСЗУ https://bit.ly/37HhutN або подзвоніть до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

У 2020 році неонатальну допомогу за Програмою медичних гарантій отримали понад 29 тисяч дітей. НСЗУ виплатила за це понад 885 мільйонів гривень.

Читайте також: В Україні виявили 5 039 нових хворих на коронавірус

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024