У Луцькому політехнічному університеті спалах сальмонельозу

10 Лютого 2021, 13:16
1581

З симптомами гострої кишкової інфекції госпіталізували 5 студентів Луцького національного технічного університету, котрі проживають в гуртожитку. 

Про це повідомляють на сайті Волинського обласного лабораторного центру МОЗ.

Стан хворих середньої важкості. Постраждалі  знаходяться на стаціонарному лікуванні. За результатами бактеріологічного обстеження у всіх  хворих встановили етіологічну причину захворювання і це – сальмонела.

Для з’ясування причин та обставин виникнення спалаху лікарі-епідеміологи обласного лабораторного центру розпочали епідеміологічне розслідування. Встановили, що спалах має побутовий характер, захворілі  вживали  привезені з дому м’ясні страви домашнього приготування. Зі слів захворілих, страви зберігались в холодильнику.  В студентських їдальнях і інших закладах громадського харчування не харчувалися.

Захворювання на сальмонельоз, рівень якого в області зростає, стало серйозною загрозою епідблагополуччя населення. За даними факторного аналізу проведеного фахівцями лабораторного центру, 22% з числа захворілих пов’язують захворювання з вживанням м’ясних продуктів, 38% – з вживанням  яєць,  21% – з вживанням кулінарних виробів.

Довідково:

Сальмонельоз – це захворювання з групи кишкових інфекцій, що передається від тварин, хворої людини або носія інфекції до здорової людині фекально-оральним шляхом. Причиною захворювання є його збудник – паличка роду сальмонел. Сальмонела виявляє високий рівень стійкості до дії чинників зовнішнього середовища, і здатна виживати при досить високих температурах. Джерелом зараження є в основному тварини і птахи.  

Спеціальної вакцини від сальмонельозу не існує. Профілактичні  заходи передбачають:

  • кип’ятіння молока;
  • достатню  термічну обробку м’яса, риби, птиці;
  • відмову від пиття сирих яєць, вживання яєчні — «глазуньї», відмову від   домашнього майонезу з сирими яйцями;
  • використання  гусячих, качиних яєць  тільки в тісто;
  • для готових та сирих продуктів необхідно використовувати окремий посуд, ножі, обробні дошки;
  • продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С;
  • дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки з милом перед приготуванням їжі  та перед її вживанням;
  • при  покупці харчових продуктів необхідно звертати увагу  на кінцевий термін придатності та умови зберігання, за необхідності – вимагати супровідну документацію, яка засвідчує якість та  походження продуктів (якісне посвідчення, сертифікат якості, декларація виробника);
  • споживати страви  необхідно одразу  після приготування, при повторному вживанні – піддавати їх  термічній обробці;
  • перед споживанням овочі та ягоди мити  під проточною водою, чи ошпарити кип’ятком.

Читайте також: На Волині виявили 111 нових хворих на коронавірус, двоє людей померли

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024