На Волині шукають гроші для фінансування спортивної медицини

06 Лютого 2021, 13:47
1314

Проблема подальшого фінансування спортивної медицини Волині  стала предметом обговорення на засіданні постійної комісії обласної ради з питань сім’ї, молоді, спорту та туризму.

Про це йдеться на сайті Волинської обласної ради.

«Це питання є стратегічним, бо без відділення спортивної медицини жоден волинський спортсмен не зможе взяти участь у будь-якому фізкультурно-спортивному заході. Це відділення обслуговує всі спортивні змагання,  включаючи чемпіонати України та чемпіонати області. Нам сьогодні необхідно знайти варіанти, як не допустити зупинки в його роботі, адже медична реформа залишила спортивну медицину без фінансування», – зауважив депутат.

Зауважимо, що відділення спортивної медицини функціонує на базі обласної клінічної лікарні, як її структурний підрозділ з грудня 1998 року та виконує функції центру спортивної медицини Волині. Т.в.о. директора КП «Волинська обласна клінічна лікарня» Волинської обласної ради Олександр Дудар розповідає, що штат цього відділення оптимізований по максимуму, однак це не є розв'язанням проблеми.

«Штатна чисельність працівників відділення – це 14 посад, а зокрема – 4 лікарі, 7 посад середнього медичного персоналу, 2 посади молодшого медперсоналу і 1 посада медичного реєстратора. Минулого року ми пережили дві моделі фінансування. Перший квартал ми фінансувалися коштом медичної субвенції, на спортивну медицину – це була сума у 455 тисяч гривень. Тим часом видатки на це відділення склали 1,5 млн гривень, тобто державна субвенція покрила лише 29,7 % його витрат. Решту суми на себе брала обласна клінічна лікарня», – розповів він.

Однак, цьогоріч, у зв'язку із впровадженням медичної реформи, обласна клінічна лікарня, яка є неприбутковим комунальним підприємством, нести цей тягар на собі більше не в змозі, наголосив Олександр Дудар.

«Робота спортивного відділення наразі відбувається завдяки функціонуванню певних стратегічних відділень нашої лікарні, які законтрактовані із НСЗУ. Ми уклали контракти на всі ті послуги, які тільки могли взяти на себе, але на превеликий жаль такої послуги, як спортивна медицина на сьогодні немає», – каже він.

Своєю чергою завідувачка відділення спортивної медицини Людмила Когут розповіла, що відповідні звернення вона та її колеги з інших областей вже неодноразово адресували НСЗУ, однак отримали відмову.

«А відтак нам з вами необхідно думати, як утримувати відділення у 2021 році оскільки обласна лікарня не зможе цього зробити», - бідкається вона.

Своєю чергою Олександр Дудар пояснює депутатам ситуацію мовою цифр.

«На утримання цього структурного підрозділу лише на заробітні плати нам необхідно 1,4 млн гривень на рік. На розхідні матеріали та медикаменти необхідно ще понад 500 тис. гривень. Дев'ять місяців минулого року ми утримували це відділення на своєму балансі, але бюджет обласної лікарні більше цього не потягне, адже подібних служб в структурі лікарні є чимало. До того, фонд заробітної плати нашого медичного закладу лише за січень 2021 року склав 14 млн гривень, а НСЗУ в лютому нам перерахувала кошти у сумі 12 млн гривень, тому ми матимемо мінус 2 млн кожного місяця і за результатами року ми отримаємо величезний дефіцит бюджету, тобто два останніх місяці року ми не зможемо заплатити своїм працівникам зарплату, якщо нам не допоможуть...», - наголошує він.

Щоб надалі утримувати цю службу Олександр Дудар пропонує шукати інші варіанти розвитку подій.

«Згідно З постановою Кабінету Міністрів цьому відділенню дозволяється заробляти певні кошти, але оплачуватися може лише супровід змагань та профогляди. Якщо спортивні федерації, товариство та школи висловлять свою готовність платити, ми розробимо пакет платних послуг, переведемо їх на офіційну платну основу і будемо спостерігати, як вони будуть виживати за ці кошти самостійно», – припускає він.  

Між тим Людмила Когут зауважила, що не варто забувати, що в ДЮСШ навчається велика кількість дітей із малозабезпечених та багатодітних сімей.

«А якщо взяти інвалідний спорт, а зокрема спортивні школи інвалідів, то виходить, що нам ними доведеться працювати на договірній основі чи шукати якісь інші варіанти», – каже вона.

Голова профільної комісії Віктор Галан-Влащук поцікавився чи вивчали лікарі досвід інших областей держави, як вони знаходили вихід із цієї ситуації. Людмила Когут розповіла, що у сусідній Рівненській області розроблено цільову програму по розвитку спортивної медицини в умовах реформування на найближчі три роки.

«Із обласного бюджету та за рахунок субвенції з бюджету міста Рівного щороку там планують виділяти понад два мільйони гривень на утримання аналогічного спортивного відділення. Платних послуг зі спортивної медицини в Рівненській області немає», – розповіла вона.  

Вислухавши всі сторони, директор департаменту фінансів ОДА Ігор Никитюк пропонує депутатам три варіанти розвитку подій.

«Перший варіант – зобов'язати платоспроможну категорію спортсменів оплачувати послуги лікарів, другий – на договірних засадах працювати із спортивними товариствами та федераціями, щоб вони здійснювали оплату за надану послугу і третє – відшкодовувати певну суму коштів з обласного бюджету по Програмі підтримки відповідних підприємств. Для цього необхідно спільно попрацювати над розрахунками вже найближчим часом, адже наприкінці лютого  будуть вноситись зміни до бюджету і це питання має бути готове», – наголосив він.

Олександр Дудар запропонував також розглянути варіант співфінансування з бюджету Луцька, мовляв, спортивне відділення обслуговує 2/3 міського населення.

Відтак, в результаті обговорення депутати рекомендували профільним управлінням ОДА спільно із адміністрацією КП «Волинська обласна клінічна лікарня» забезпечити належне функціонування відділення спортивної медицини, та внести відповідні пропозиції, щоб не допустити скорочення фінансових видатків на його утримання.

Окрім того, рекомендовано розробити проєкт Звернення до Кабінету Міністрів щодо розв'язання питання подальшого функціонування відділень спортивної медицини в умовах реформування галузі охорони здоров'я. До розгляду цього питання обранці планують повернутися згодом, після отримання відповідей на озвучені проблемні питання.

Читайте також: У Рожищенській «первинці» хочуть провести аудит

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024