Вірус папіломи людини: відповіді на найактуальніші запитання

05 Лютого 2021, 17:48
Вірус папіломи людини 3472
Вірус папіломи людини

Вірус папіломи людини – захворювання, яке передається статевим шляхом та може спричинити кілька видів раку.

Експерти благодійної організації «Фонд боротьби з раком» підготували відповіді на найактуальніші запитання про неприємні утворення на шкірі геніталій та анусу.

Що таке вірус папіломи людини (ВПЛ)?

ВПЛ – це вірус папіломи людини, який являє собою групу з більш ніж 100 вірусів, що можуть викликати захворювання шкіри та слизових оболонок. Як правило, ВПЛ проникає в організм людини при статевому контакті.

У більшості випадків ВПЛ не викликає симптомів захворювання, лікування щодо ВПЛ не є необхідним, однак вірус, залишаючись в організмі людини, може викликати появу генітальних кондилом (бородавок) та раку шийки матки.

Більше ніж 70% випадків раку шийки матки спричиняються двома різновидами вірусу папіломи людини - 16 та 18 типами.

Як можна запобігати інфікуванню ВПЛ?

Презервативи знижують ймовірність зараження ВПЛ, але не гарантують повного захисту від інфекції. Найбільш надійний спосіб захисту дівчат від ВПЛ – вакцинація.

В яких країнах здійснюється вакцинація проти вірусу папіломи людини?

Близько 100 країн світу включили вакцинацію проти вірусу папіломи людини у Національний календар щеплень. Кожна країна приймає власне рішення щодо того, кому слід вводити вакцину, виходячи з національного контексту. У деяких країнах ВПЛ вакцина доступна, як для дівчаток, так і для хлопців. Деякі країни пропонують безкоштовну вакцинацію лише рекомендованій віковій групі дівчат, але є і такі країни, як до прикладу, США, які заохочують і оплачують імунізацію всіх дівчат і жінок віком до 26 років.

Чи є позитивні зміни в охороні здоров’я країн, які на державному рівні здійснюють вакцинацію?

Так. В країнах з високим рівнем розвитку, які на національному рівні впроваджують вакцинацію дівчаток та жінок проти вірусу папіломи людини, спостерігається явне зниження рівня ВПЛ-інфекції та аномалій розвитку шийки матки.

Також в цих країнах очікується падіння рівня захворювання на рак шийки матки. Наприклад, Австралія планує до 2035 року повністю подолати рак шийки матки.

Додатково спостерігається різке, на 90%, зменшення поширеності генітальних бородавок.

У якому віці дівчаткам варто робити щеплення проти вірусу папіломи людини і яка кількість доз є необхідною?

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує розпочинати вакцинацію дівчаток проти вірусу папіломи людини у віці 9-14 років, поки вони не розпочали жити статевим життям: адже ВПЛ передається саме під час статевого акту і при контакті з геніталіями.

Необхідно ввести дві дози вакцини. Три дози вводиться, якщо дівчинка хвора на ВІЛ або є старше 15 років.

Який має бути інтервал між введенням першої та другої доз вакцини?

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує дві дози вакцини для дівчат цільового віку з інтервалом у 6 місяців.

Чи є докази того, що вакцинація проти ВПЛ знижує рівень захворюваності на рак шийки матки?

Так. Після 10 років використання вакцини та 270 мільйонів введених доз існує достатньо доказів того, що вакцинація проти ВПЛ є дуже ефективною у профілактиці хронічних інфекцій, які призводять до раку шийки матки. Суттєве зменшення випадків захворюваності на рак шийки матки очікується протягом наступних кількох років. Адже перша група дівчат, яких щепили у підлітковому віці, незабаром досягнуть віку, у якому починається розвиватися рак шийки матки.

Читайте також: Вакцина проти вірусу папіломи людини – захист від раку шийки матки 

 

Цей матеріал підготований у рамках співпраці сайту «Район.Медицина» та благодійної організації «Фонд боротьби з раком». Щотижня ми розповідатимемо вам про те, як запобігати онкологічним хворобам, дотримуючись елементарних норм здорової поведінки. Ми прагнемо, аби знали більше про одне з найважчих захворювань сучасності. Ми хочемо, аби знали, що рак – виліковний, якщо вчасно його діагностувати!

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024